Inzko za N1: Ako glasaju isto, građani su izgleda zadovoljni

Vijesti 10. okt 201818:33 > 18:36
N1

Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini za N1 je komentarisao rezultate održanih Općih izbora održanih 7. oktobra.

“Dobili smo nešto što smo očekivali, bilo je iznenađenja u nedjelju, pogotovo na kantonalnom nivou. Jak je rezultat Naše stranke, ona postoji neko vrijeme. Sada je prisutna u cijeloj Federaciji BiH”, kazao je Inzko i dodao:

“Građani su izgleda zadovoljni, ako glasaju na isti način”.

Komentarišući relativno mali odaziv građana na izbore i glasačka mjesta – Inzko je kazao da treba istražiti neke od mogućnosti kakve imaju Belgija, Australija i druge zemlje, gdje je glasanje obavezno.

“To je jedna od mogućnosti. Ima tehničkih razloga, spiskovi u BiH su jako dugi. Neki mrtvi su na spisku. Demokracija je praznik za građane, sami odlučuju o svojoj sudbini”.

Govoreći o eventualnih 400.000 i više nevažećih glasova – Inzko je kazao da ih ima svugdje, ali do jedan – 1,5 posto.

“Ovdje će biti sedam posto. Nemoguće je to objasniti. Nešto se desilo. Tu ima OSCE, CIK, mislim da oni mogu da pokrenu nešto kada se završi brojanje”, poručio je Inzko.

O eventualnom uvođenju elektronskog glasanja Inzko je kazao:

“Puno toga bi se moglo promijeniti. Neke stvari su se radile prekasno. Ako želimo imati fer izbore – sada bi trebalo da se počne raditi za sljedeće, opštinske izbore, da spiskovi budu ažurirani. Da ne bude više tamo gospođe Ćerimagić, koja je umrla prije 11 godina. Na spisku je bila gospođa sa 111 godina. Nadleži treba da počnu raditi na tome da sljedeći izbori budu čisti kao suza. Ako se to ne dogodi – građani će još manje izlaziti na izbore”, poručio je Inzko.

Komentarisao je Inzko i novi – još uvijek nezvanični sastav Predsjedništva BiH, u kojem će biti Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik.

“Političari su tražili od mene da suspendujem Dodika zbgo nečega što je rekao, a to govori 10 godina. Dodiku treba dati šansu da pokaže šta će uraditi u Predsjedništvu. Saslušat će što kaže Beograd i Moskva, a oni su za teritorijalni integritet BiH”, izjavio je Inzko u Danu uživo na N1.

“Meni je zagonetka da ljudi koji kritikuju situaciju na dan glasanja drugačije reaguju”, dodao je visoki predstavnik u BiH.

Njegova poruka novoizabranim dužnosnicima u BiH je sljedeća:

“Ideja za državni nivo, da se dogovore oko 4-5 stvari. To će biti velika prednost i dobitak i boljitak za sve. Ekonomija, infrastruktura, turizam, ekološka polja privrede. Ako tu svi sarađuju – mogu se postići veliki rezultati. Kod Koridora 5C niko ne bi bio manji Srbin, Hrvat ili Bošnjak, Željeznice… Puno je tu pitanja. Mogu se usaglasiti i oko pravne države i da svako gura – a niko ništa ne bi izgubio”, poručio je Inzko.

On je rekao i to da je BiH veliki eksporter talenata, koji su uspješni u inostranstvu, te da im treba dati šansu kod kuće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.