Komšić za N1: Zašto je Čović zaslužan za moju kandidaturu

Vijesti 10. okt 201821:16 > 21:18
N1

Željko Komšić, novoizabrani član Predsjendištva BiH iz reda hrvatskog naroda u Pressingu na N1 je kazao da je Dragan Čović najzaslužniji za njegovu kandidaturu.

U razgovoru sa Amirom Zukićem – objasnio je i zašto.

“Da on nije kreno sa onim svim, još u priči oko Izbornog zakona, silovanjem sistema, na silu da progura ono što ne postoji u Ustavu, i ono što mu nisu donijeli Tuđman, Šušak i Boban, da zaokruži teritoriju i kaže da je to realnost. Da nije to radio – ne bih se kandidovao. Obaveza mi je bila da reagujem na to. Uspjeli smo ga zaustaviti oko Izbornog zakona, da dezavuiše Ustav kroz Izborni zakon. To što je on radio su priče oko promjene Ustava, a ne Izbornog zakona.”

Da li je time spriječeno formiranje trećeg entiteta?

“Moj cilj je bio zaustaviti tu politiku. Nećete Bosnu sad dijeliti, niste je podijelili od 1992 do 1995. Nećete ni sad”, poručio je Komšić.

HDZ prema svojim izbornim rezultatima 2018. godine može obstruirati formiranje vlasti u Federaciji BiH. Komšić je kazao da “izdajnika neće naći u Sarajevu”.

“Sumnjam da će u Sarajevu naći partnera za blokadu formiranja vlasti. Teško da će se naći takav izdajnik u Sarajevu. Odluka Ustavnog suda je jednostavna”, kazao je.

On je rekao da mu je i Husein ef. Kavazović, lider Islamske zajednice u BiH “skinuo teret s leđa”, izjavom prije izbora da jedan narod drugom ne može birati predstavnike.

“Postoji jedna izreka, ‘nema ništa gore kad vjerski lideri govore ljudima kako će glasati, a političari kako će se moliti Bogu’. U suštini, ja sam zahvalan reisu što je to rekao – skinuo mi je teret, teret nepostojeće urote sa SDA, sa Bošnjacima, skinuo mi je veliki teret s leđa”, izjavio je.

Da li će odstupiti sa pozicije člana Predsjedništva ako HDZ bude tražio ostavku kao uvjet formiranja institucije?

“To oni mogu tražiti, da ne budem prost, znate kome? Na to ne mogu računati. Ni pod kakvu cijenu. Ni pod kakvim okolnostima”, izjavio je Komšić za N1.

Lider DF-a je kazao da bi bila i velika greška vlasti u Hrvatskoj da se miješa u ta pitanja, jer to neće biti dobro dočekano u Evropskoj uniji, čija je Hrvatska član.

“U EU se tako ne ponaša. Balkanski stanadrdi ne vrijede u EU. Ne vjerujem da će vlasti u Republici Hrvatskoj nametnuti balkanski način ponašanja Briselu, prije obrnuto”, izjavio je Komšić u Pressingu na N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.