Komšić o tužbi protiv Hrvatske: Ako budu bahati i arogantni

Vijesti 10. okt 201821:23 > 21:46
N1

U jednom od prvih intervjua nakon što je ponovo izabran za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, Željko Komšić je spomenuo tužbu protiv Hrvatske zbog Pelješkog mosta. U Pressingu na N1 je kazao da do nje može doći ako bude Hrvatska nastupala bahato, arogantno i gazila interese BiH.

“Možemo je tužiti zbog načina kako su povukli granicu. Pelješki most, u pitanju je morska granica BiH, koju su potpisali Tuđman i Izetbegović, koja je bila napravljena i potpisana u skladu sa svim normama i prava mora. Šta je problem kod granice i mosta?

Hrvatska nam osporava vrh poluotoka Klek, a priznala je naš, a jeste naš, morska granica u tom slučaju prati obrise vrha poluotoka Klek. Tada most koji pravi Hrvatska ide preko našeg mora. U tome je problem”, objasnio je Komšić.

On je kazao da prije svega se mora raščistiti ko je šta pregovarao sa Hrvatskom i njihovim resornim ministrom, jer nekih papira, kako je izjavio za N1, nema u bh. ministarstvu.

“Bit će posla za tužilaštvo i SIPA-u. Neću da prejudiciram, vidjet ćemo”, dodao je u razgovoru za N1.

“Moraju nam priznati pravo na morsku granicu, moraju nam dozvoliti izlaz do otvorenog mora i međunarodnih voda. Ne tražimo hljeba preko pogače. Ako budu nastupali arogantno i bahato, gazeći naše bh. interese, tužba je jedan od izlaza.”

U obrazloženju je dodato da je to moguće zato što je Hrvatska povukla svoju morsku granicu na način kako to nije smjela.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.