EUFOR: Naš dron nije djelovao na Trgu Krajine 7. oktobra

Vijesti 11. okt 201814:07 > 14:09
Twitter

EUFOR je u četvrtak demantovao informaciju novinske agencije SRNA koje je objavila kako je dron "EUFOR-a 7. oktobra, tokom skupa grupe "Pravda za Davida" nadlijetao okupljene na Trgu Krajine u Banjaluci.

Također, EUFOR je odbacio SRNA-ine navode kako je bio izvor informacije da se na Trgu Krajine te noći nalazilo 7.000 ljudi.

“U petak, 5. oktobra, tokom skupa “Pravda za Davida” održanog u Banjoj Luci, “SRNA” (Novinska agencija Republike Srpske) je na svojoj web stranici objavila članak koji su preuzele i druge medijske kuće. U članku se navodi:

‘Dron EUFOR-a se trenutno nalazi iznad Trga Krajine u Banjoj Luci, gdje treba da počne skup grupe “Pravda za Davida”. Prema procjeni EUFOR-a, na Trgu Krajine trenutno je oko 7.000 pristalica grupe “Pravda za Davida”.’

EUFOR bi želio jasno staviti do znanja da su obje ove informacije netačne. Mi nismo bili izvor na koji se pozvala novinska agencija “SRNA” u svom saopćenju za javnost. Osim toga, dron EUFOR-a nije djelovao na Trgu Krajine tog dana”, saopšteno je iz EUFOR-a.

Iz EUFOR-a su naglasili kako su “izuzetno ponosni na njihov nepristrasan stav” i da su sa objavljivanjem ovog saopćenja za javnost “čekali da prođu izbori kako bi izbjegli optužbe da se miješaju.

“Uvijek nam je drago kada nas citira neka medijska kuća ili agencija kada je to zvanično i sa odobrenjem. Međutim, informacije objavljene ovom prilikom su netačne i nisu dobivene od EUFOR-a. Željeli bismo podsjetiti sve medije da će ubuduće jedini zvanični izvori informacija o EUFOR-u biti komandant EUFOR-a i glasnogovornik EUFOR-a”, stoji na kraju saopštenja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.