Reakcije Dodika i Dačića na izjave Komšića o Kosovu

Vijesti 11. okt 201814:12 > 14:30
N1

Lider Demokratske fronte i novoizabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić u intervjuu za Deutsche Welle je kazao da nema dileme da je Kosovo nezavisna država. Na ovu izjavu reagova je ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić.

Ja zaista želim da se odnosi Srbije i Kosova riješe na način da su to odnosi dvije susjedne i prijateljske države. Kako će oni rješavati te odnose je njihov problem. Ja nemam dileme da je Kosovo nezavisna država. Odmah da znate da je to moje mišljenje”, kazao je Komšić za Deutsche Welle.

Kako je naveo, što se ovog pitanja tiče, njegova pozicija je apsoulutno jasna.

“Rekao sam da je Kosovo nezavisna država i da bi BiH bilo pametno da to uradi, ali sa Miloradom Dodikom u Predsjedništvu ja čisto sumnjam da ćemo doći do te odluke, ali ja vama ne krijem svoj stav: Dakle po meni je Kosovo nezavisna država”, naveo je lider DF-a i novi član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Na ove izjave Komšića reagovao je Dačić riječima da BiH nije priznala Kosovo i ako članovi Predsjedništva BiH ne poštuju teritorijalni integritet Srbije, treba da znaju da će izazvati recipročnu reakciju. Dačić je rekao da Komšić još nije ni stupio na dužnost, a već se potrudio da provocira Srbiju. 

Dačić je poručio da i on lično smatra da bh. entitet Republika Srpska “može da bude nezavisna država”, ali da Beograd ima zvaničnu spoljnu politiku po kojoj priznaje teritorijalni integritet BiH.

Prema njegovim riječima, Komšić bi morao da zna da je on sada na čelu BiH, u kolektivnom organu i da je spoljna politika te zemlje samo ono što je odluka Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“BiH nije priznala Kosovo i ako članovi Predsedništva ne poštuju teritorijalni integritet Srbije, treba da znaju da narušavaju prijateljske odnose, kao i da će izazvati našu recipročnu reakciju. Umesto toga, bolje je da se okrenemo saradnji i zajedničkoj budućnosti”, rekao je Dačić za Tanjug. 

Izabrani član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik smatra da bi bilo pristojno da se svi kandidati koji su pobijedili na izborima za člana Predsjedništva BiH uzdrže od komentara i jakih riječi dok se ne formira Predsjedništvo. 

Na pitanje Srne da prokomentariše posljednje medijske istupe Željka Komšića, Dodik je ocijenio da se Komšić “malo preigrao i da se uživio u ulogu nekog političkog mesije, čim već sada dijeli lekcije susjednim državama kako treba da se ponašaju”.

“Iako još nije stupio na funkciju člana Predsjedništva, već nas je uspio zavaditi sa Hrvatskom i Srbijom a pored njih pokušava dijeliti lekcije i meni, odnosno Republici Srpskoj”, rekao je Dodik.

On je naglasio da politika avanturizima koju Komšić personifikuje neće doprinijeti saradnji, a BiH će gurnuti u još veći ponor.

“Avanturizam je kad Komšić, nakon čestitke i poziva na saradnju koju je dobio od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, odgovori da je ‘Kosovo za njega nezavisna država'”, pojasnio je Dodik.

On je ocijenio da ta drskost na pruženu Vučićevu ruku može samo da svima u BiH nanese štetu.

“Ako prijetnje, uvrede i arogancija koju sada Komšić prosipa po regionu budu stil njegove politike i u Predsjedništvu BiH, bojim se da to neće voditi nikuda i biće veoma teško obezbijediti komunikaciju sa okruženjem”, upozorio je Dodik.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.