Kako će funkcionisati Predsjedništvo BiH

Vijesti 11. okt 201817:16 > 17:41
N1

Izbor članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine još zvanično nije potvrđen, niti su preuzeli dužnost, a već su uspjeli izazvati oštre reakcije i polemike međusobono i u susjedstvu. Nisu izostale reakcije na na sam izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva i na njegove izjave o Kosovu i Pelješkom mostu, kao i na poruke Milorada Dodika.

Proslave rezultata u izbornoj noći kako to biva u Bosni i Hercegovini nisu dugo potrajale. Prve izjave novih, budućih članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao varnice poput pobjedničkog varometa u zraku – zavarničile su na nebu i izvan granica Bosne i Hercegovine. Krenulo je od Hrvatske. Osim izbora, politički Zagreb razljutila je i jedna od prvih Komšićevih izjava po pitanju gradnje Pelješkoga mosta.

“Žao nam je što se ponovio scenarij kada je u pitanju izbor hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Doveli smo se da pripadnici jednog naroda, biraju predstavnike drugom narodu”, istakao je Andrej Plenković, premijer Hrvatske.

Za odgovor se nije dugo čekalo. Komšić poručuje: očekivao sam ovakve reakcije, ali ne i ovakav intenzitet. Sve ovo naziva histerijom i mješanjem u unutarnja pitanja u Bosni i Hercegovini, pa se postavlja pitanje može li se i u ovom mandatu očekivati poruka kakvu je svojedobno uputio Koštunici. Poruka da “prste drži dalje od Bosne i Hercegovine jer bi mogao dobiti i po prstima i po nosu”.

“Što manje se petljaju u odnose u Bosni i Hercegovini, to će biti manje takvih poruka.. Tražim minimum diplomatskog i ljudskog ponašanja, ne mogu dopustit da gaze Bosnu i Hercegovinu”, kazao je Komšić.

No, kolektivna srdačna čestitka iz Srbije možda bi mogla izostati. Komšićeva prouka o neovisnosti Kosova izazvala je rekaciju i službenog Beograda.

“Bolje ponekad prećutati. Manje je štete u budućnosti. Svakako da nisam naročito srećan zbog takve izjave”, naglasio je Aleksandar Vučić, srbijanski predsjednik.   

Puno oštriji je bio srbijasnki šef diplomacije.

“Komšić još nije ni stupio na dužnost, a već se potrudio da provocira Srbiju svojom izjavom da smatra da je Kosovo neovisna država. I ja osobno smatram da Republika Srpska može da bude neovisna država kad to može i Kosovo, ali Srbija ima službenu vanjsku politiku po kojoj priznaje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine”, istakao je Ivica Dačić, ministar vanjskih poslova Srbije.

A tu vanjsku politiku čiji je glavni kreator upravo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine jasno definiranu već godinama nema. A jedinstvo će izostati i u ovom sazivu. Tako Milorad Dodik ponovno dovodi u pitanje budućnost Bosne i Hercegovine u čije Predsjedništvo je izabran. I prije ustoličenja nastavlja s kritikama na račun američke administracije u Bosni i Hercegovini. U fokusu je veleposlanica Maureen Cormak.

“Doprinijela je urušavanju institucija i kada se bude pisala istorija Bosne i Hercegovine ili bivše Bosne i Hercegovine, sigurno je da će njeno ime biti jedno od značajnijih u destrukciji Bosne i Hercegovine”, kazao je Dodik.

I dok jedan želi što manju ulogu međunarodne zajednice, drugi traži jači angažman.

“Trebali su biti mnogo više angažirani. Problemi su posljedica slabljenja međunarodne zajednice jer su snage destrukcije dizale glavu i to mora da iščita međunarodna zajednica”, podcrtao je Šefik Džaferović.

No, kako će se međusobno u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine isčitavati mišljenja i stajališta tek će se vidjeti. Jedno je sigurno – čuda neće biti moguća.

“Vanjska politika je u skladu sa interesima. Moja politika je jasna. Republika Srpska prije svega. Ako je to interes Republike Srpske, bit će podržano, ako nije – neće”, naveo je Dodik.

“Onaj koji krene u blokade, vratit će mu se kao bumerang. Ne isplati se tako raditi u Predsjedništvu – tuk na utuk ne prolazi jer blokirate i sebe”, mišljenja je Komšić.

No bez obira na to gdje će se naći zastava Republike Srpske, hoće li se vratiti Titova slika ili nešto treće, ocjena je da će u novom sazivu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, bez obzira na stranačke razlike, omjer snaga biti dva prema jedan u korist zastave, odnosno države Bosne i Hercegovine.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.