Svi žele u vlast u kojoj neće biti SDA

Vijesti 11. okt 201817:43 > 18:00
N1

Da će uspostava nove vlasti u Bosni i Hercegovini biti neizvjestan i mukotrpan proces nije nova informacija. Odnosi političkih snaga u parlamentima na svim nivoima bit će izmijenjeni. Izvjesno je da je Stranka demokratske akcije osvojila najviše glasova na svim nivoima. Još uvijek je neizvjesno ko će koalirati s ovom političkom strankom.

Matematičke koalicije i fotelje posljednje su što nas zanima, poručuju iz Naše stranke. Pregovore oko formiranja vlasti, kažu, nisu počeli, ali ono što je sigurno jeste, kažu, koalicija sa Strankom demokratskom akcijom definitivno ne dolazi u obzir.

“Mi jesmo zainteresovani, jako zainteresovani za formiranje vlasti bez stranke Stranke demokratske akcije gdje god je to moguće. To znači da nećemo ni sa Hrvatskom demokratskom zajednicom ni sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata. Poruka je jasna. Naša stranka je stranka koja se bori protiv nacionalizma i zadnja stvar koju želi da uradi je da radi sa strankama za koje smatra da su odgovorne za stanje u kojem se zemlja nalazi”, ukazao je Predrag Kojović, predsjednik Naše stranke.

Formiranje vlasti i koaliranje bez Stranke demokratske akcije prema posljednim podacima sada je moguće u Kantonu Sarajevo, kažu u Socijaldemokratskoj partiji Bosne i Hercegovine, i navode kako postoji dovoljno mandata, koji bi činilu dvije trećine u Skupštini Kantona Sarajevo.

“Ukoliko saberete mandate, Stranka demokratske akcije je dobila devet mandata, a tri stranke koje predstavljaju ljevicu i građansku opciju u Sarajevu su dobile 13 mandata, što zapravo govori u kojem pravcu i građani Kantona Sarajevo žele i vide da se Kanton treba kretati, a to definitivno nije Stranka demokratske akcije“, smatra Damir Mašić, politički direktor Socijaldemokratske partije.

O konkretnim strankama s kojima bi išli u razgovore o formiranju vlasti ni u Socijaldemokratskoj partiji ni u Našoj stranci ne govore. Bitno je, kažu u obje stranke, da se poklope programski ciljevi, a ko će biti ministri, posljednja su stvar koja ih, kažu, zanima. I lider stranke Narod i pravda, Elmedin Konaković, sličnog je razmišljanja.

“Da napravimo razgovore o koalicijama koje neće biti matematičke, koje će ispred sebe postaviti ciljeve zadatke i koje će postaviti ljude koji će to moći realizirati. Niko kako vidim ne želi u koaliciju sa Strankom demokratske akcije. Mi smo to govorili i u kampanji i cijenimo da bi zbog građana, zbog države, a i zbog Stranke demokratske akcije bilo dobro da zaista odu u opoziciju četiri godine i riješe svojih korumpiranih kadrova”, mišljenja je Konaković.

Nezavisni blok napravio je konkretnije korake kada je riječ o koaliranju. Potpisali su okvirni sporazum sa tri stranke na osnovu kojeg će nastupiti kao blok u formiranju vlasti.

“To je Narod i pravda, Pokret demokratske akcije i Stranka demokratske aktivnosti. Dakle, radi se o političkim strankama koje u četiri kantona imaju kapacitet da formiraju vlast bez postojeće strukture i bez Stranke demokratske akcije. To su Kanton Sarajevo, Unsko-sanski kanton, Kanton Tuzla i Zeničko-dobojski kanton”, naveo je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka.

Kasnije će ovu koaliciju preslikavati na ostale nivoe vlasti, kaže, Šepić i naglašava da je ključna stvar koja ih je uvezala izmjena izbornog zakona.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.