Muhović: SDA, HDZ i SNSD imaju daleko najlojalnije glasače

Vijesti 11. okt 201818:08 > 18:13
N1

Imer Muhović je inžinjer bioinformatike, koji trenutno radi i živi u Španiji, inspirisan nepostojanjem bilo kakvih analiza s izborima u našoj zemlji, i preciznih analiza generalno, pokrenuo je detaljnu analizu rezultata ovogodisnjih izbora u BiH. Po njegovim analizama HDZ ima daleko najlojalnije glasače ali samo za predsjednički nivo.

Glasači SDA i SNSD-a su lojalniji strankama. Imer Muhović već je na dan izbora imao spremne karte za vizualizaciju rezultata izbora.

“Na dan izbora sam imao već spremne karte za vizualizaciju rezultata izbora samo su mi nedostajali podaci da ubacim u njih. Na dan izbora sam posjetio CIK-ovu stranicu i objavio interaktivnu kartu sa izlaznošću glasača, kako u 15 sati tako i u 19 sati poslije glasanja. Kako su počeli dolaziti rezultati imao sam spremnu kartu sa rezultatima predsjedničkih izbora, jednu jako jednostavnu vizualizaciju, ko je pobijedio u kojoj općini”, kazao je Muhovoić.

Ovaj inžinjer bioinformatike kaže da analitika pokazuje da najlojalnije glasače imaju SDA, HDZ i SNSD. Glasači HDZ-a su najlojalniji za predsjednički novo dok su SNSD-ovi i HDZ-ovi lojalniji strankama.

“Analiza koju sam radio prije par sedmica pokazuje da HDZ ima daleko najlojalnije glasače ali samo za predsjednički nivo dok je obrnuta situacija sa SDA i SNSD-om gdje su glasači najmanje lojalni za predsjednika. Neko ko glasa za HDZ prvo će glasati za HDZ-ovog kandidata za predsjednika a tek onda razmisliti za koga će glasati na drugim nivoima, možda čak i za nekoga ko nije iz HDZ-a. U SDA i SNSD-u glasači će za niže nivoe ostati lojalni stranci a kada je predsjednički nivo oni će zagledati okolo. To nije velik broj glasača koji se ponaša tako”, istakao je Muhović.

Ukupan broj nevažećih listića za sve nivoe vlasti u BiH mogao bi preći pola miliona. Muhović ima i rješenje za veliki broj nevažećih listića a to je uvođenje švedskog modela glasanja. Švejđani za razliku od nas ne koriste hemijske olovke ne što ih nemaju već iz praktičnih razloga.

“Šveđani ne koriste hemijske olovke, oni koriste odvojene listiće za svaku stranku tako da kada dođete na glasanje vi uzmete listiće za vašu stranku sa centralnog mjesta. Zatim odlazite u glasačku kabinu, uzimate kovertu i ubacite u istu i onda u glasačku kutiju. Kada bi tako radili ne bi bilo nevažećih listića jer ne možeš ubaciti nevažeći listić, on će biti važeći. Ako nemate hemijski ne možete iskrižati glasački listić. Usvajanjem švedskog modela mogli bi promijeniti statistiku sa velim brojem nevažećih listića. Švedski sistem je nešto što bi vrijedilo pokušati”, naglasio je Muhović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.