Helez za N1: Koalicija sa SDA znači ranjen ili ubijen

Vijesti 12. okt 201808:11 > 08:26
N1

Zukan Helez, član Glavnog odbora Socijaldemokratske partije, za N1 je kazao kako su nacionalne stranke dovele izbornu krađu do savršenstva, te da SDP ni u kom slučaju neće ulaziti u koaliciju sa SDA.

Helez je u Novom danu kazao da je SDP znao da se priprema izborna krađa, te da su aktuelne vladajuće stranke kriminalizirale izbore.

“Stranački ljudi preko lokalnih komisija su stavljeni u odbore, mogli su da provode kako oni žele. Izbori nisu bili ni po čemu pošteni. 100.000 nevažećih listića za člana Predsjedništva. Kakva je tu komplikacija? Objašnjeno je regularno sve, nije komplikovano glasanje”, poručio je Helez.

On je kazao kako je neophodno promijeniti izborni zakon, kako do ovog više ne bi dolazilo. SDP ima razlog da sumnja u izborne neregularnosti zbog svega što je otkriveno do sada, te da je vrlo moguće da neće ni priznati rezultate izbora.

“Na biračkim mjestima se dosta toga nezakonitog radilo. Može se vidjeti ko je odgovoran, da se podnese prijava, ali mi smo na kriminal navikli. Nacionalne stranke su dovele krađu do savršenstva”, poručio je Helez za N1.

Ipak, kazao je da vjeruje kako će se izboriti za novo brojanje glasova.

“Jedan od načina da se ovo zaustavi jeste da se ove stranke koje su ovo radile – eliminišu iz vlasti, da se svemu stane u kraj. Ako ostanu ove stranke, što govore da su pobjednice, neka formiraju vlast same. Ako tako bude – samo ćemo produžiti agoniju”, naveo je Helez u gostovanju u Novom danu na N1.

“Ne možete sebe proglasiti strankom pobjednicom ako osvojite 7 do 10 posto glasova. Ovdje ko ima 51 posto, on je pobjednik. Morate napraviti prohodnost u Domu naroda. SDA to ni izbliza nema. Mislim da sve što sam čuo do sad – niko ne želi sa SDA i nacionalnim strankama. Ko uđe u koaliciju s njima, to je nepoštena koalicija”, kazao je i poručio da SDP neće ulaziti u koaliciju sa tom strankom.

“Opada im broj zastupnika, ne mogu formirati vlast. Niko nije izašao iz koalicije sa SDA da nije ranjen ili ubijen”, rekao je poručivši da ipak treba sačekati zvanične rezultate Općih izbora.

On je poručio i to da će SDP pokušati izbjeći i HDZ za koaliranje, te da SDP želi da nastavi kontinuitet rasta i da nijedna koalicija ne smije biti matematička.

Njegova poruka za kraj gostovanja bila je da SDP želi pokazati da su drugačiji od svih koji su do sada vladali.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVOna ovom linku.