Adis Nadarević: Zašto su Bošnjaci glasali za Komšića

Vijesti 12. okt 201809:12 > 09:40
N1

Kolumnista Adis Nadarević za N1 je komentarisao izbor Željka Komšića u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

Smatra da je izbor Komšića urađen prema važećem zakonu u Bosni i Hercegovini.

“Ako nije, eto im Ustavnog suda pa nek se žale, pa ćemo vidjeti onda šta je sa implementacijom te presude Ustavnog suda. Ali šalu na stranu, imali smo mi već Željka Komšića osam godina u Predsjedništvu i ne vidim da se išta spektakularno i tada desilo i ne vidim da se išta tragično desilo za hrvatski narod”, kazao je.

Nadarević navodi da su Hrvati dio Bosne i Hercegovine i graditelji bosanskog identiteta od srednjeg vijeka.

“Hrvata je u Bosni i Hercegovini bilo i biće, a po mojoj subjektivnoj ocjeni, izbor Komšića je reakcija Bošnjaka na osovinu Dodik i Čović. Jer da je Ćović protekle četiri godine svog mandata gradio na afirmaciji bosanskog identiteta, da je ozbiljno bio nositelj evropskih vrijednosti, ja bih prvi za njega glasao”, istakao je.

Dalje kaže da mu ne bi bilo prvi puta da glasa za Hrvata koji nije “bošnjački Hrvat”, te podsjeća da je nekad prije glasao za Novu hrvatsku inicijativu, na čijoj listi je bio tadašnji ministar finansija Federacije BiH Nikola Grabovac, zato što je Grabovac radio fenomenalne stvari kao ministar.

“Na ovim izborima bi sigurno glasao za Dragana Čovića, da sam u njemu vidio pravog nositelja evropskih vrijednosti i pravog čovjeka koji Bosnu i Hercegovinu može izvesti na evropski put”, kazao je.

Pogledajte video cijelog gostovanja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.