NiP podijela prijave SIPA-i zbog navodne izborne krađe

Vijesti 12. okt 201809:22 > 09:25
REUTERS/Dado Ruvic

Stranka Narod i pravda predala je SIPA-i krivične prijave zbog, kako navode, izborne krađe, navodi se u saopštenju stranke.

“Nakon prikupljenih materijalnih dokaza, potpredsjednica Naroda i Pravde Senada Bosno i generalni sekretar Mirza Selimbegović i predsjednik Glavnog izbornog štaba Damir Saračević su predali SIPI krivične prijave za izbornu krađu glasova vladajuće političke strukture. Prijave se odnose na zabilježene nepravilnosti u radu općinskih centralnih komisija i biračkih odbora čime su prekršile Izborni zakon Bosne i Hercegovine Član 2.1 Stav 1. kao i Član 2.4. Stav 2. te Član 2.3. Stav 3”, poručuju iz Naroda i pravde.

Narod i pravda navodi da u Kantonu Sarajevo, od devet općina – samo tri su dostavile izmijenjena i dopunjena rješenja o imenovanju članova biračkih odbora.

“Ovim se implicira da su u ostalim općinama, izborne komisije sa nepotpunim biračkim odborima pripremale biračka mjesta, primale i zaduživale izborni materijal te ga dostavljale određenim nelegitimiranim licima u biračkim odborima. Ta lica su, prema uputstvima i pravilnicima CIK-a, nelegitimno obavljali posao definiran Članom 5.3. Stav 1. Izbornog zakona BiH”, navodi se u saopštenju press službe Naroda i pravde.

“Također, ni ponovna brojanja nisu vršena u skladu sa Izbornim zakonom i podzakonskim aktima. Narod i Pravda nije obavještena pravovremeno, uprkos naredbi CIK-a u kojoj je naglašeno OIK da pravovremeno obavijeste parlamentarne stranke o razlozima i terminima ponovnog brojanja glasova. Pored toga, Narod i Pravda nije zaprimila rješenja niti zapisnike o imenovanju timova za ponovno brojanje glasova koje su, kako je ustanovljeno, činili uposlenici organa uprave”, navode.

Oni su u saopštenju dodali da je o svemu obaviješten CIK i OSCE, odnosno šef misije Bruce G. Berton.

Ističu da očekuju da oni na osnovu svojih ovlaštenja ne dozvole falsifikaciju ibornog rezultata i preduzmu mjere prema “produženim rukama političkih manipulatora”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.