Konaković: Za šest mjeseci je ovo malo političko čudo

Vijesti 12. okt 201818:03 > 18:03
N1

Predsjednik stranke Narod i pravda Elmedin Konaković gostujući u Danu uživo na N1 govorio je o izbornom rezultatu ove stranke u Kantonu Sarajevo, ali i eventualnim koalicijama sa drugim strankama.

Predstavnici Naroda i pravde danas su nadležnim institucijama podnijeli prijave u kojima ukazuju, kako navode, na teške povrede zakona i krivična djela.

“Naši su vjerni posmatrači maestralno odradili ovu cijelu bitku. Udaljavanje naših posmatrača, kod brojanja su uočene nepravilnosti, nema logike da se pojavi 500-tinjak hiljada praznih listića… To ukazuje da je ovaj izborni proces potpuno kompromitiran. Upozoravali smo da predsjednici i članovi općinskih izbornih komisija dominantno pripadaju SDA i mi te ljude i personalno poznajemo. Imate niz materijalnih propusta. Mi mnogo ozbiljnije od drugih političkih stranaka pratimo ovaj proces jer mi poznajemo pojedince iz SDA, znamo šta su u prilici uraditi. Oni znaju dobro ko su”, kazao je Konaković.

Poručio je da se istrage moraju pokrenuti kada su u pitanju izborne nepravilnosti.

“Nećemo odstupati ni pedlja dok se ne izvede na čistac. Naši su posmatrači u smjenama sjede ispred opštine. Postoje insinuacije da je bilo iznošenja i unošenja kutija. Sve će to biti procesuirano”, naveo je Konaković.

Stranka Narod i pravda formirana je prije šest mjeseci. Kako je kazao Konaković, zadovoljni su rezultatom u Kantonu Sarajevo, ali ne i na drugim kantonima.

“Za šest mjeseci je ovo malo političko čudo. Imamo šest, a trebali smo imati sedam ili osam mandata”, naveo je on.

Poručio je neće ulaziti u matematičke koalicije i da je ovo vrijeme u kojem se može primijenti stanje na terenu.

“Oni koji iznevjere svoje birače i koaliraju sa SDA vrlo jasno će obojiti svoju poziciju i pokazati šta zaista jesu. Mogu garantovati da NiP sigurno neće jer bi to značilo vraćanje na procese iz kojih smo pobjegli”.

Na upit voditelja N1 Zvonke Komšića da, ako zajedno sa ostalim stranka formiraju vlast na nivou KS, hoće li biti premijer, Konaković je kazao da će to biti sekundarno pitanje.

“Ja nemam želju, kad bih to privatno birao, najljepše je biti skupštinski zastupnik, imati jednu sjednicu u mjesec dana i provoditi vrijeme sa svojom porodicom, u fitnesu i negdje na skijanju. Naravno, imamo obavezu završiti započeti posao, ali nisam znao da će NiP imati ovoliko kvalitetnih kandidata, imamo zaista mnogo kandidata koji mogu odgovoriti ovom izazovu. Najbitnije da se okupimo oko nekoliko stvari, sposobni ljudi na ključne pozicije bez obzira da li su članovi stranke. Vidjet ćete da se time mijenja politička scena”.

Poručio je da će prvi potez bit donošenje zakona o porijeklu imovine nosioca funkcija.

“Drugi zakon bit će zakon o stranačkom zapošljavanju, a onda ide serija reformi, reforme obrazovanja, u zdravstvu smo stali na objedinjavanju ustanova, javni gradski prijevoz…”, poručio je predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVOna ovom linku.