Pernar: Preglasavanje HDZ-a pozitivan politički trenutak

Vijesti 13. okt 201809:40 > 09:46
N1

Zastupnik Živog zida u hrvatskom Saboru, Ivan Pernar pomno je pratio izbore u Bosni i Hercegovini, a putem svog Facebook profila uputio je poruku HDZ-u Bosne i Hercegovine i Draganu Čoviću.

U post scriptumu se zahvalio Bošnjacima koji su preglasali HDZ BiH i Dragana Čovića u utrci za člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvatskog naroda.

Ovog jutra, bio je gost Novog dana na N1 gdje je govorio o izborima u BiH.

HDZ zagovara politiku koja je toksična za BiH i njihovo preglasavanje je pozitivan politički trenutak za BiH jer pruža nadu da će takva vrsta retorike u velikoj mjeri biti maknuta iz javnog prostora“, kazao je Perner.

Ispričao je potom jednu anegdotu koju je čuo da se desila na izborima u Hrvatskoj.

Jedan centar moći upravljanja, upravlja se u Zagrebu. Doživjeli su poraz, ista je glava, isti sistem. Pričao mi je prijatelj anegdotu kada je jedan čovjek došao sa dvije iskaznice, svojom i sa iskaznicom pokojnog oca i htio za glasa obojicu. I kada su mu rekli da ne može glasati za mrtvog oca, rekao je: Pa kako ne, uvijek sam do sada mogao. Kada god su “prevareni” znači da su dobili što su zaslužili“.

U RS vi ne možete glasati za bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva. Tako da, oni koji nisu htjeli glasati za ponuđene “Srbe”, jednostavno su križali listiće“, kazao je Pernar.

Poručio je “preglasavanje” nije stvar nacionalne netrepeljivosti.

Ja sam mislio da nije moguće da Hrvati glasaju za HDZ i kada sam vidio da je Čović dobio 90 posto u Mostaru, onda sam shvatio da ja nemam problem sa HDZ-om nego sa većinom hrvatskog naroda. Zato je potrebno preglasavanje. Smisao preglasavanja nije stvar nacionalne netrepeljivosti, nego stvar odricanja politike HDZ-a“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.