Hladni radijatori u Zenici: Grad moli za strpljenje građana

N1

Iako je grijna sezona u Zenici počela prije tri dana, u nekim od naselja još uvijek su hladni radijatori. Iz gradske uprave mole građane za strpljenje jer je u izgradnji nova Toplana. Hoće li u Zenici i ove zime biti više hladniji nego topliji radijatori?

U zeničkom naselju Ešovi svaka zgrada ima četiri stana, svaki stan 72 kvadrata, zbog čega svako domaćinstvo plaća, tokom cijele godine, 100KM za grijanje. No grijanja u ovim zgradama, iako je počela sezona nema.

Zbog velikih računa i hladnih radijatora veliki broj građana Zenice se odlučio da grijanje iz Toplana zamjeni grijanjem na struju ili čvrsto gorivo.

Porodica Šabić pripremila je drva.

“Svi koji imaju neki šporet, ako nemaju neki drugi vid grijanja, i ako nešto drugo sebi mogu priuštiti, i kada griju, jer često su kvarovi, pogotovo ovaj dio ovdje stare instalacije, cijevi, ventili. Prošle godine je pet, šest puta prekidalo”, kazao je Irfan Šabić.

U ovoj ulici se sjećaju da su imali sopstvenu kotlanu, kažu u kratkim rukavima su zimu provodili. Sada su priključeni na gradsko grijanje i tvrde da se više oslanjaju na toplo vrijeme nego na tople radijatore.

“Trenutno nemamo uopšte grijanje, nisu čak ni podstanicu osposobili jer navodno imaju veliki odliv vode, a nisu upozorili pa da se dogovorimo jer stanari plaćaju cijenu popravke cijevi do stanova”, rekla je Vahida Gradinčić.

Kvarovi na mreži nisu jedini problem. Toplana koja funkcioniše u sklopu Arcelor Mittala zastarila je. Mittal, Finska vlada i Grad Zenica, potpisali su ugovor o gradnji novih kotlova, koji će za zagrijavanje vode koristiti energiju koja se oslobađa tokom proizvodnog procesa u Arcelor Mittalu.

“Zagađenje iz Koksare je jako opasno, puno je kancerogenih elemenata i mi insistiramo, s obzirom da se izgradnjom nove toplane planira korištenje koksnog plina, onda insistiramo mora se prečišćavati i koksni plin kako bismo zagađenje smanjili”, pojasnio je Samir Lemeš iz Eko foruma Zenica

“Ja ih samo pitam jedno, jel i sada iz koksare to gori nad gradom. Prođite pored Arcelor Mittala, to stalno gori, mi smanjujemo da se 200 000 tona uglja da se spali, a ovaj dio koji i sada gori, taj ćemo dio iskoristi da grije te nove kotlove”, kazao je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice

Ekološka ili ne, nova toplana u Zenici, za koju je planirano blizu 103 miliona maraka trebala bi početi sa radom tek naredne sezone. Do tada Zeničani polažu nadu u toplu zimu, i alternativno grijanje.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.