Opština u kojoj kafane imaju osmočasovno radno vrijeme

N1

Sedam dana nakon izbora posjetili smo jednu od najmanjih općina u BiH. Općinu Pale u FBiH, odnosno Praču. Pitali smo stanovnike, hoće li nakon izbora biti zaboravljeni? I vjeruju li da će novoizabrani dužnosnici učiniti nešto za ovu malu zajednicu.

 U samom centru Prače zatičemo Almu i Eminu. Alma ima petoro djece, Emina četvoro. Životom u ovoj opštini nedaleko od Goražda, kažu zadovoljne su. Kao porodice sa mnogo djece, dvije porodice Bujak, dobile su stanove u ovoj zgradi.

“Nama ništa ne nedostaje, možda malo za omladinu. Ovaj uzrast, to su već djevojčice. Možda da se nešto za omladinu napravi. Ja dosta znam omladine koja je tu bila i prije sedamnaest godina, i sada su tu”, kazala je Emina Bujak.

“Ova se zgrada nedavno napravila, ovdje ima šest stanova. Preko Opštine sve ide, grade stanove i dodjeljuju ko nema”, dodala je Alma Bujak.

U Prači je na izbore izašlo preko 74 posto stanovništva. Nevažećih listića bilo je preko 14 posto.

“Šta sada očekujete od novoizabranih? Daj Bože da išta bude, ja sam u invalidskoj penziji od prije rata. Penzija se povećala samo 20 KM. Jel mogu da Vas pitam kolika Vam je penzija? 346 KM”, kategoričan je Adem Bujak.

Adem objašnjava kako samo na lijekove potroši više od 100 KM. Ostatak rasporedi za hranu i režije. Pred njim je pitanje, kako obezbjediti ogrev.

“Koliko bi Vam trebalo da normalno živite mjesec dana? Pa kada bi imao ženu dabogda da bi moglo pokriti 800 KM”, kazao je.

Ispred kuće zatičemo bračni par Firtz. Doselili su iz Njemačke. Iako sami nemaju probleme kao Adem, kažu ipak dijele brigu svojih komšija.

“Mislite li da se na našim izborima nešto mijenja? Sumnjam, ostaće sve po starom. Bila sam se angažovala da se bilo šta ovdje otvori. Bilo kakva fabrika. Kao dijete znam bila je prvo pločara, kasnije Alhos. Imali smo dvije velike škole, dvije mesare. Sada nemamo gdje kilo mesa kupiti. Eto kako nam je”, ispričala nam je Enisa Firtz.

“Od kada smo došli ovdje uporno upozoravamo, želimo neki pomak. Ne borimo se mi za stare osobe, borimo se za našu djecu”, kaže Enisin suprug.

Opština Pale, odnosno Prača ima ukupno 325 domaćinstva, ili 1000 stanovnika. Svi oni samo jednu želju, bolje sutra za nove naraštaje. A u ovom mjestu i kafane imaju osmočasovno radno vrijeme. 

N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.