"Čović je platio cijenu negativnog odnosa prema BiH"

Vijesti 15. okt 201808:41 > 08:46
N1

Šemsudin Mehmedović je četvrti put dobio zastupnički mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Za N1 je istakao da je Dragan Čović platio cijenu negativnog odnosa prema Bosni i Hercegovini. Ukazao je na to da su mnogi očekivali katastrofalan rezultat Stranke demokratske akcije.

Na pitanje da li Bosna i Hercegovina može nešto više učiniti po pitanju Pelješkog mosta, odgovorio je:

“Naravno da može. Cijenu negativnog odnosa prema Bosne i Hercegovini je platio Dragan Čović. Njegov podanički odnos prema Hrvatskoj je rezultirao njegovim neizborom za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine”.

Mehmedović je naglasio da je njegov četvrti mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ispred Stranke demokratske akcije ocijena njegovog rada.

Osvrnuo se i na rezultate Opštih izbora.

“Svi su očekivali da Stranka demokratske akcije doživi katastrofalan poraz. Međutim, narod je prepoznao u Stranci demokratske akcije državotvornu politiku. Jedina politička opcija koja ima državotvorno držanje i snagu da se odupre od satelita koji rade za naše susjede je Stranka demokratske akcije. Samo jačanje Stranke demokratske akcije je iznenadilo sve koji su očekivali njen propast i katastrofu. Oni koji nisu postigli očekivani rezultat, u Stranci demokratske akcije traže krivca za svoj izborni neuspjeh”, rekao je Mehmedović za N1 i dodao kako ni Stranka demokratske akcije nije zadovoljna rezultatima u pojedinim dijelovima Bosne i Hercegovine.

Prema njegovim riječima, moguće je da se formira vlast bez Stranke demokratske akcije, ali da bi to bilo suprotno volji birača.

Kao izražen problem koji se mora početi rješavati je istakao masovno iseljavanje mladog stanovništva iz Bosne i Hercegovine.

Mehmedović se dotakao i formiranja vlasti na državnom nivou.

“Rano je govoriti o novom mandataru za predsjedavajućeg Vijeća ministara. Po redoslijedu bi mandatar trebao biti neko iz srpskog naroda. Svejedno je ko će biti parlamentarna većina, ako će raditi za interese Bosne i Hercegovine”, kazao je.

Za N1 je komentarisao i novoizabrane članove Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Bit će problema u funkcionisanju Predsjedništva. Milorad Dodik nepriznavanjem Bosne i Hercegovine i njenih institucija pokušava destabilizirati instituciju Predsjedništva. Tamo su izabrani Šefik Džaferović, jedan iskusni parlamentarac, i Željko Komšić koji zna kako funkcionira Predsjedništvo. Očekujem da će njih dvojica ima hrabrosti i mudrosti da se zaustave ekstremnu politiku Dodika. Očekujem, da će kroz njih dvojicu u Predsjedništvu biti zastupljeni interesi Bosne i Hercegovine”, zaključio je Mehmedović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.