Huskić: Da li će doći do približavanja SNSD-a i SDS-a

Vijesti 15. okt 201811:31 > 11:31
N1

Politički analitičar Adnan Huskić za Novi dan je komentarisao aktuelnosti kroz naslovnice dnevne štampe, te govorio o održanim izborima u BiH.

Kazao je da je sam proces izbora bio obilježen brojnim problemima, na koje se godinama upozorava.

“Pitanje načina biranja ljudi u biračke odbore, neažuriran birački spisak, kampanja koje je evidentno bila do krajnjih granica ogoljena”, istakao je.

Tvrdi da je do konca ogoljena suština politike u BiH.

“Dok smo na vlasti gospodarimo javnim resursima i budžetom, vi ste naša klijentela. Mi zapošljavamo, ali se onda od vas očekuje u momentu izbora da budete mobilni i da nam omogućite da mi to ponovo radimo”, pojasnio je.

Kaže da rezultati izbora nisu donijele neke velike promjene, osim što je primjetno da je SDA u velikoj mjeri izgubila svoj koalicioni kapacitet, jer već postoji najava da se uspostavi vlast bez SDA.

“Ono što meni grebe uši je potreba da se kaže vlast bez SDA, a ne bazirana na nekim principima rada”, istakao je Huskić.

Prema njegovim riječima, SBB je neočekivano izgubio veliku podršku, SDP je u velikoj mjeri povratio glasove, dok je Naša stranka postigla značajan rezultat, pobijedivši SDA u nekim sarajevskim opštinama.

Što se tiče Republike Srpske, Huskić smatra da će izborni rezultat polučiti egzodus iz SDS-a, te da je upitno koliko se Vukota Govedarica može održati na čelu stranke.

“Da li će doći do približavanja SNSD-a i SDS-a, što bi pojasnilo način na koji se vodila kampanja, jer su pojedini članovi SDS-a radili protiv Govedarice”, pita se Huskić.

Navodi da postoje određeni problemi između DNS-a i SNSD-a, što bi moglo donijeti neku drugu vrstu parlamentarne većine, te naglašava pitanje velikog broja nevažećih listića koje bi CIK treba što prije adresirati.

Više u video prilogu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.