''Neprihvatljivo je Komšića porediti sa Hitlerom''

Vijesti 15. okt 201813:11 > 13:15
N1

Ivo Komšić, profesor na Filozofskom fakultetu u Sarajevu, je za N1 analizirao ishod ovogodišnjih Opštih izbora. Reagovao je i na izjavu Vinka Puljića, vrhobosanskog kardinala, da je i Adolf Hitler zakonito izabran u vlast kao što je Željko Komšić zakonito izabran za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Ne bih komentarisao izjavu Puljića jer je neprimjerena. Hitler nije došao zakonito na vlast, već državnim udarom. To mora znati svaki obrazovan čovjek. Poređenje Komšića sa Hitlerom je neprihvatljivo”, rekao je.

Komšić je za N1 ocijenio da je izlaznost birača na Opštim izborima bila iznenađujuće mala i da je za to odgovorna i opozicija.

“Opozicione stranke nisu bile u stanju organizirati nezadovoljstvo građana. Naša opozicija nije dobro organizirana. Vidite, čovjek je došao iz Amerike i dobio 60.000 glasova”, kazao je.

Smatra da je zabrinjavajuće veliki broj nevažećih glasova i da se to nije desilo slučajno.

Za N1 je izrazio očekivanje da će Hrvatska demokratska zajednica i dalje insistirati na izmjenama Izbornog zakona, te je dodao:

“Prije svega treba primijeniti presudu Međunarodnog suda za ljudska prava, presudu ‘Sejdić-Finci’. U tom segmentu treba promijeniti Ustav Bosne i Hercegovine i uvesti kategoriju ostalih u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine ili da promijenimo strukturu Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Nacionalne manjine se moraju zadovoljiti jer i njih Ustav spominje”.

Naglasio je da Hrvatska demokratska zajednica izmjenama Izbornog zakona nastoji sebi osigurati trajnu vlast.

“Hrvatska demokratska zajednica je imala vlast od 2010. do 2012. godine. Ali, treba toj političkoj stranci postaviti pitanje: Zašto ljudi odlaze iz sredina gdje su oni vlast?”, zaključio je komšić za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.