Optužnica protiv Mojovića zbog rušenja Aladža džamije u Foči

Vijesti 15. okt 201813:49 > 13:52
Remzija Pitić

Podignuta je optužnica koja Gorana Mojovića rođenog 1969. godine tereti za zločin protiv čovječnosti iz članka 173. KZ BiH, a u svezi sa uništavanjem kulturnih, povijesnih i religijskih spomenika, saopćeno je danas iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je dana 2. augusta 1992. godine, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije o zaštiti kulturnih dobara u slučaju oružanih sukoba, tako što je postavljenjem eksploziva i izazivanjem eksplozije u potpunosti uništio kulturno-historijski i religijski spomenik Aladža džamija, koji je bio namijenjen religijskim, odgojnim i kulturnim ciljevima i potrebama Bošnjaka.

‘Postavljanje i aktiviranje esploziva, optuženi je izvršio sa još jednim vojnikom, koji je poginuo 1993. godine. Aladža džamija je kulturni, povjesni i religijski spomenik izgrađen 1550.-1551. godine, te je od 1950. godine bila spomenik pod zaštitom države.

Optuženi se tereti da je počinio kazneno djelo zločina protiv čovječnosti iz članka 172. točka h) (progon), u svezi sa člankom 183. stavak 1. (uništavanje kulturnih, vjerskih i povijesnih spomenika) KZ BiH.

Tužiteljstvo BiH će navode optužbe dokazivati pozivanjem 36 svjedoka, 2 stručna vještaka, među kojima i stručnjaka iz oblasti, arhitekture, povijesti i kulturnog naslijeđa uz prilaganje više od 200 materijalnih dokaza. Optužnica je upućena na potvrđivanje Sudu BiH”, saopćeno je iz Tužilaštva.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.