Komplikovana procedura do bijelog štapa, tamnih naočala…

Vijesti 15. okt 201815:59 > 18:27
N1

Danas je Međunarodni dan bijelog štapa koji se obilježava sa s ciljem podizanja svijesti građana o specifičnim potrebama slijepih i slabovidnih osoba, ali i obavezama zajednice prema njima. Udruženje građana oštećenog vida Tuzla danas je pripremilo i malu izložbu ručno oslikanih predmeta.

Diskriminacija, obrazovanje, zapošljavanje, samostalno kretanje glavni su problemi slijepih lica. Bijeli štap, njihovu produženu ruku, ne mogu sami platiti.

“Naš Zavod za zdravstveno osiguranje nam omogućava pravo na bijeli štap, tamne naočale i govorni toplomjer. Međutim, procedura da se ostvare ta prava je zaista komplikovana. Od uputnice koju morate uzeti kod porodičnog ljekara, pa na očno u Domu Zdravlja, pa onda na UKC,a samo dvije doktorice su ovlaštene da potpišu te nalaze”, istakla je Tima Musić, Udruženje građana oštećenog vida Tuzla.

U Tuzli postoje dva zvučna semafora. Brojne ljetne bašte, prakirani automobili, betonske kugle samo su neke od prepreka.

“Nažalost, nema značajnog napretka. Udruženje se trudi koliko može, ali sve je to kap vode u moru. Grad je nepristupačan, uključujući i gradske autobuse koji nemaju zvučni signal tako da je slijepim osobama otežano korištenje gradskog prijevoza”, naglasila je Tifa Tučić, Udruženje građana oštećenog vida Tuzla.

Plaćenog asistenta slijepe osobe ne mogu priuštiti. Ipak, volonteri pomažu pa i u prodaji oslikanih staklenih predmeta koje je udruženje radilo, a koje su građani rado kupovali. Razni motivi na čašama, bocama, šoljama pokazuju njihovu i kreativnost.

“Čaše za vino i vodu. Divna stvar, volim oslikavanje i ručni rad. Zašto ne pomoći? Mi smo u takvoj državi da smo navikli jedni drugima pomagati”, istakla je Sejda Hančić Jatić, građanka.

“Mi smo njima tu videći asistent. Ako treba, mi smo na raspolaganju. Volonterski rad. Budemo s njima na nekim edukacijama, radionicama, družimo se i sve što spada u to”, naglasila je Dina Bajraktarević, volonterka.

Zajedničkim snagama može se puno više, poručeno je danas iz Tuzle.

“Povodom Dana bijelog štapa, da budemo aktivni, da se družimo, da nastavimo sa radionicama”, naglasila je Zineta Pulić, Udruženje građana oštećenog vida Tuzla.

“Prihvatite sebe obakvi kakvi jeste i naučite pomoći sebi i društvenoj zajednici će lakše biti da nam pomogne”, potcrtala je Tima Musić, Udruženje građana oštećenog vida Tuzla.

Kako su nam kazali iz Udruženja građana oštećenog vida Tuzla u ovom udruženju učlanjeno je oko 300 osoba sa područja TK, a pola od tog broja nije sposobno da se samostalno kreće. Isto tako kazali su nam da na nivou države ne postoji registar o broju slijepih i slabovidnih lica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.