Reakcija Amara Češljara: Moj profil je bio hakovan

Vijesti 15. okt 201816:11 > 16:25
N1

Muzičaru Amaru Češljaru uručen je otkaz u nekoliko bendova u kojima je svirao bubnjeve zbog neprimjerenih komentara koje je navodno napisao na društvenoj mreži Facebook.

On je, podsjećamo, na društvenim mrežama prokomentirao članak objavljen na portalu Klix.ba tako što je napisao kako bi na proteste u Mostaru protiv izbora Željka Komšića na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH – “poslao tenk”.

Reakciju muzičara prenosimo u cjelosti.

‘Zbog moje porodice, prijatelja, saradnika, građana, komšija i svih ljudi koji me poznaju lično ili kroz moj dugogodišnji profesionalan rad, ovim putem se obraćam u namjeri da demantiram neistinite informacije koje su posljednjih dana uznemirile javnost. Uz veliko poštovanje prema svima, ovim se ne želim pravdati, već iznosim javnosti do sada nepoznate činjenice.

Komentar koji je napisan pod mojim imenom na Facebooku portala Klix.ba, a pod postom o prostestima studenata u Mostaru nisam napisao ja. Moj mail i profil su bili hakovani. Notifikacije o promijenjenoj šifri su obrisane, što sam shvatio tek jutro poslije kad se nisam uspio logovati ni na Facebook ni na e-mail.

Sa mog e-maila su slane poruke novinarima i portalima u Hrvatskoj, kao dupli demanti u dva različita perioda tokom te noći. Istina je da nisam napravio komentare, niti sam poslao pomenute mailove novinarima. Ali jesam obavio jedini telefonski razgovor sa hrvatskim novinarem Vedranom Strukarom u kojem sam dao izjavu i sve negirao, ali taj dio nije objavljen.

U svojoj profesionalnoj karijeri, sarađivao sam sa ljudima iz cijele BiH, kao i iz svakog kraja svijeta. Moji lični stavovi i profesionalni domet ipak sežu dalje od polovičnih i pro nacionalističkih, pro nasilnih ili bilo kakvih sličnih komentara po društvenim mrežama. Nažalost, trenutna situacija u našoj zemlji povoljna je za ovakva provociranja i utemeljenje “istina” bez da se kontaktiraju sudionici. Tako da, sve što je izneseno nije ni blizu istine koju ja živim. Sve je instrumentalizirano ili ispolitizirano.

O mojoj privatnosti se malo zna, ali bih dodao da je jedan dio moje šire porodice hrvatske nacionalnosti, i da čak ni greškom ne bih mogao napisati nešto slično što je navedeno. Ali, svakako se želim izviniti mojim prijateljima, kolegama, porodici i muzičarima čitavog svijeta koji su doživjeli neprijatnost pomislivši da je ovo izjava Amara Češljara kakvog godinama poznaju. Moj jedini način komuniciranja je bio i ostao univerzalan – muzika”, saopćio je Amar Češljar.

Podsjećamo, nakon komentara na Facebooku, Češljar je dobio otkaze u pratećom bendu Dine Merlina i bendu Letu Štuke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.