Kako će izgledati naredni sastav NSRS

N1

Kako će izgledati novi saziv Narodne skupštine još uvijek se nagađa. Jedno je sigurno, da će SNSD diktirati skupštinsku većinu, a u nju, kažu, mogu oni koji isključivo podržavaju njihov plan za naredne četiri godine.

Njihov aktuelni koalicioni partner DNS još uvijek ne otkriva karte, ali očekuju da budu dio vlasti. Za to vrijeme, opoziciju ne zanimaju mandati, već dokazivanje u neregularnost izbora.

Koalicija koju čine trenutno SNSD-DNS-SP-US, moguća je i u budućnosti. SNSD bi mogao da ima i do 31 mandata u Skupštini, ali to zavisi i od kompenzacijskih mandata. Ključni partner u uspostavi vlasti trebao bi biti DNS, koji ima sigurnih 11 mandata, ali se nadaju i dva kompenzacijska. U ovoj stranci ne žele da govore kako će teći pregovori. U SNSD-u nešto konrektniji. Sa DNS-om može, ako slijede SNSD u njihovim ciljevima.

“Ja se nadam da DNS želi dobro RS. I vjerujem da će vladajuća koalicija, koja je inače najdugotrajnija koalicija na Balkanu da će nastaviti sa pomjeranjem te granice i da će nastaviti zajedno da radi na dobrobiti svih građana Republike Srpske”, kazao je Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

Kako stvari trenutno stoje, Socijalisti i Ujedinjena Srpska su spremni da prate SNSD.

I dok u vladajućem SNSD-u proslavljaju pobjedu i uslovljavaju svoje koalicione partnere da očiste svoje redove, ukoliko žele zajedno da nastupaju ovdje u Narodnoj skupštini Republike Srpske, u opoziciji kažu da im ne pada na pamet da uđu u poslaničke klupe zbog, kako tvrde, izborne krađe u BiH. Sa druge strane u SDS-u imaju ozbiljan problem, s obzirom da su neki politički subjekti koji su prošli na izborima, javno izrazili želju da razgovaraju sa pobjednikom ovih izbora.

U SDS-u i danas muk o mogućim preletačima, osim da bi ove sedmice trebalo da zasjeda Predsjedništvo stranke. U PDP-u žele prvo da raščiste sve sumnje oko izbora.

“Vrlo je važno stvari raščistiti do kraja, da bi se stvorila mogućnost da bi se moglo raditi i u parlamentima i u institucijama i Republike Srpske i Bosne i Hercegovine i zato ćemo snažno insistirati da se otkrije prava istina”, kategoričan je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a.

Zanimljive će biti i pozicije koje pripadaju Bošnjacima i Hrvatima u Narodnoj skupštini, s obzirom da trenutno imaju po tri, a po Ustavu, pripada im po četiri mandata. U SNSD-u su uvjereni da će imati i mandat koji pripada Bošnjacima. U koaliciji “Zajedno za BiH” vjeruju da će taj mandat pripasti njima.

“Ja mislim da ovaj potencijal i ovaj broj glasača poštom, da je realno da ćemo doći u poziciju da pored ta tri redovna, možda se otvori prostor još, međutim, nadam se da ćemo imati svoj klub”, ubijeđen je Senad Bratić iz SDA .

Ko će staviti svoj potpis na ove sporazume i hoće li biti iznenađenja u sastavljanju vlasti na nivou Republike Srpske, znaće se uskoro. Sigurno je da će SNSD diktirati formiranje vlasti. Sa trenutnim koalicionim partnerima ili će biti iznenađenja? Sve je moguće.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.