Novi smještaj za migrante u Sarajevu, u Bihaću alarmantno

Vijesti 15. okt 201817:27 > 19:44
N1

Kasarna Ušivak u Hadžićima trebalo bi da krajem sedmice primi prve migrante. Radovi u kompleksu se privode kraju. Kapacitet prostora je predviđen za 400 migranata. Do prijema prvih migranata, sudeći prema situaciji na terenu, broje se sati.

Kontejner za smještaj migranata prilagođen je za boravak porodica, a cijeli kompleks ima 66 kontejnera koji mogu primiti 400 stotine migranata.

Kontejneri za samce, sa nešto više kreveta – ključevi u bravi, spremni za preuzimanje. Grijanje, struja i ono što je za migrante uglavnom najvažnije – internet veza. Sanitarni kontjeri, na svom mjestu, sa tuševima, mokrim čvorovima i svim što je potreno za ličnu higijenu. U ovom kompleksu bit će tri obroka dnevno, ali i izolovan prostor za eventualno oboljele migrante.

“Migranti će imati i medicinsku zaštitu, a bit će tu objekat kuhinje, koji će opsluživati “Pomozi.ba”, a bit će tu i razne društvene aktivnosti za migrante tokom dana. Zbog čega je potrajalo otvaranje? Najviše zbog građevinskih radova, nemogućnosti da dobijemo na uvid katastar podzemne strukture, tako da smo sve morali nanovo”, istakao je Dražan Rozić, projekt-koordinator IOM-a.

I dok iz Sarajeva dolaze dobre vijesti, u Unsko-sanskom kantonu i dalje ukazaju – “stanje je alarmantno”. Prema procjenama nadležnih, do Nove godine bi u tom kantonu moglo biti oko 5 000 migranata. Procjene su da svakodnevno pristiže oko 100 novih migranata u kanton odakle je najlakše nastaviti dalje ka Evropi.

“Ja sam u 5, 6. mjesecu poslao dopis, da je ugrožena sigurnost građana, obišao značajnije ambasade, bio kod Wiegemarka, bio kod Inzka, rekao da se bojim koncentracije ljudi pred zimu. Tad su mene ovdje ismijavali, proglašavali to nerealnim. A dsad se dešava ta situacija i sad su svi naknadno pametni… Njih je sve više i više ovdje, a sve se više dešavaju provale i slično”, kazao je Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Koliko je tačno migranata u Bihaću ili uopšte USK, ne može se reći sa sigurnošću. No, dnevno se podijeli više od 900 doručaka samo u Đačkom domu. U toku su radovi koji bi ovaj prostor trebali osposobiti sa boravak u zimskim mjesecima. Dom može primiti oko 550 osoba  i dalje nedovoljno za broj migranata koji su u Bihaću i koji u ovaj grad svakodnevno pristižu. Prema riječima nadležnih, u sve većem broju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.