Kome su pripali kompenzacijski mandati u Parlamentu BiH

N1

Po Ustavu BiH strankama iz Federacije BiH u državnom Parlamentu pripada sedam kompenzacijskih mandata a onima iz Republike Srpske pet.

SBB će u Parlamentu BiH imati dva poslanika, oba sa kompenzacijske liste, Damira Arnauta i Editu Đapo.  Dva kompenzacijska mandata imaće i SDP, sa ove liste u poslaničke klupe ide predsjednik Stranke Nermin Nikšić i Nada Mladina. Osim toga u klubu SDP-a biće i Enver Bijedić, Zukan Helez i Saša Magazinović.

Jedan kompenzacijski mandat, prema dosadašnjoj računici trebala bi da osvoji i Naša stranka, pa bi pored šefa stranke Predraga Kojovića u Parlament mogla i Mirjana Marinković Lepić.

Po jedan, direktni mandat osvojili su Jasmin Emrić iz A-SDA, Mirsad Kukić iz PDA i Fuad Kasumović iz Nezavisnog bloka.

Preostale stranke iz FBiH u PS BIH su Jasmin Emrić A-SDA, Mirsad Kukić PDA i Fuad Kasumović Nezavisni blok.

Bez kompenzacijskih mandata je i DF koja je osvojila tri redovna. Dženan Đonlagić, Zlatan Begić i Vlatko Glavaš.

Sa pet mandata u Parlament BiH ide i HDZ BiH. Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Predrag Kožul i Bariša Čolak činiće klub ove stranke.

Najveći klub u Parlamentu Formiraće SDA. Poznata imena, Denis Zvizdić, Šemsudin Mehmedović, Nermin Mandra, Safet Softić, Šemsudin Dedić, Edin Mušić, Amir Fazlić osvojili su direktne mandate. Stranka je u FBiH osvojila jedan kompenzacijski-za nosioca kompenzacijske liste Halida Genjca. Osim Genjca, iz RS preko kompenzacijske liste u Paralament će i dosadašnji ministar civilnih poslova Adil Osmanović.

Kompenazacijske mandate iz RS osvojili su i Mira Pekić iz, PDP, DNS-ov Dragutin Rodić i Jakov Galić iz SP.No ne zna ko će dobiti kompenzaciski mandat SDS-ova Aleksandra Pandurević ili Nenad Stevancić koji je bio na listi SNSD. Glasovi iz inostranstva mogli bi biti odlučujući.

Klub SNSD-a u PSBiH činiti će Nebojša Radmanović, Dragan Bogdanić, Staša Košarac, Vojin Mitrović i Lazar Prodanović.

Klub SDS-a u PS BIH činiti će Obren Petrović, Dragan Mektić i Mirko Šarović.

Preostale stranke iz RS: Branislav Borenović, PDP-direktni mandat, Mira Pekić PDP- kompenzacijski mandat, Dragutin Rodić DNS-kompenzacijski mandat i Jakov Galić SP-kompenzacijski mandat

Mnogo je neizvjesnije ko će naredne četiri godine sjediti u Federalnom Parlamentu. Ovo su neka od imena, koja nisu prošla direktno, a za koja postoji velika vjerovatnoća da će osvojiti kompenzacijski mandat. Obzirom da u Federalni parlament nisu izabrana četiri poslanika srpske nacionalnosti, što je ustavna obaveza. Mogućnost je da će biti izabrani sa kompenzacijskih listi stranaka koje imaju kandidate iz reda srpskog naroda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.