Pogledajte sučeljavanje Čengića i Kaplana u studiju N1

Vijesti 15. okt 201818:41 > 19:57
N1

Irfan Čengić, generalni sekretar SDP-a, i Salmir Kaplan, zastupnik SDA u Parlamentu FBiH bili su gosti Dana uživo na N1, gdje su govorili o izbornim rezultatima svojih stranaka, aferama ali i o potencijalnim koalicijama.

Kaplan je kazao da ne zna koliko je glasova on lično dobio, jer je bio “opterećen rezultatom SDA u Stocu i generalno SDA”. Poručio je da je stranka bitnija od pojedinca.

Za Čengića, “ideja je bitnija i od partije i od pojedinca”.

Čime su zaslužili da ih narod ponovo bira, i da li je SDA apsolutni pobjednik Općih izbora 2018?

“Apsolutni pobjedni je onaj koji ima 51. Tako da nema apsolutnog pobjednika. Ubjedljivi pobjednik da. To ne znači da se sam može formirati vlast”, rekao je Kaplan.

“Mi smo mlada demokratija, 28 godina. Još nam neke stvari nisu nalegle. Legalno i legitimno je da u FBiH ko god da sakupi 50 ruku da ima vlast, ali nije kulturno da gubitnik koji je dobio tri posto glasova govori s kim će formirati vlast”, poručio je Kaplan.

Istakao je da se SDA ima čim pohvaliti, prije svega povećanjem broja zaposlenih, investicijama, uvozom, izvozom.

Irfan Čengić smatra da je vlada koju je vodio Fadil Novalić iz SDA protekle četiri godine bila najgora.

“To je pokazao i izvještaj CCI-ja, nije napravljen ni kilometar autoputa, donesen je loš zakon za penzionere, blokada projekata jer se parlament nije sazvao, ni neće. Mnogo ih je. Lošta vlada je bila, ali je narod ponovo dao povjerenje u velikoj mjeri SDA”, rekao je.

Čengić je Kaplanu poručio da je 2010. godine “sjedio u puno boljoj vladi”. Kaplan je tvrdio da je budžet sada puno likvidniji, te da SDP optužuje SDA za nešto što nisu uradili.

O navodnim izbornim krađama, Čengić je kazao:

“Ako su pobjednici sigurni – nema potrebe da se boje ponovnog brojanja glasova.”

“Na određenim mjestima ih treba prebrojati”, dodao je Kaplan.

Čengić je istakao da je Denis Bećirović sigurno izgubio u utrci za člana Predsjedništva BiH zbog izbornih krađa, a Kaplan je rekao da je to neosnovano.

Zanimljvio sučeljavanje kandidata SDP-a i SDA pogledajte u video prilogu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.