Đonlagić: Nedopustivo Čovićevo uvjetovanje

Vijesti 16. okt 201808:17 > 08:20
N1

O pitanjima ko će s kim nakon izbora, hoće li doći do ujedinjenja ljevice, kada će vlast biti formirana u Novom danu govorio je budući član Parlamenta Bosne i Hercegovine, Dženan Đonlagić iz Demokratske fronte. Đonlagić je kazao da je nedopustiv Čovićev stav o uvjetovanju formiranja vlasti donošenjem izmjena Izbornog zakona.

Đonlagić je istakao da najveću odgovornost za formiranje vlasti imaju stranke koje su osvojile najviše glasova.

“Najveću odgovornost za formiranje imaju stranke koje su osvojile najviše glasova, političke strukture koje će imati najveći broj mandata, u državnom i entitetskim parlamentima i u kantonalnim skupštinama, one trebaju biti te koje trebaju da vode formiranje vlasti”, kategoričan je Đonlagić.

Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine, kazao je nakon sjednice Predsjedništva ove stranke, da se više nikada neće dogoditi da jedan narod bira predstavnike drugom narodu na bilo kojem nivou vlasti u BiH. Đonlagić je kazao da je nedopustiv Čovićev stav o uvjetovanju formiranja vlasti donošenjem izmjena Izbornog zakona.

“Nedopustiv je Čovićev stav o uvjetovanju formiranja vlasti donošenjem izmjena Izbornog zakona. To je apsolutno nedopustivo. Ucjenjivati državu Bosnu i Hercegovinu i njene građane u smislu zastoja svih procesa zato što tobože nisu ispunjene želje Dragana Čovića da Izborni zakon bude kreiran na takav način što bi značilo da građani Bosne i Hercegovine na izbore izlaze sa trakama oko ruke u različitim bojama, različitim etničkim izbornim jedinicima je što smo mi iz DF-a već osujetili i prije izbora. Kroz razgovore koji su bili pod zastavom EU i Ambasade SAD-a i preporuka Venecijanske komisije. Odupirati ćemo se takvom konceptu”, naglasio je Đonlagić.

DF će sarađivati sa strankama lijevog građanskog bloka.

“Mi iz DF-a nismo dobili toliki broj glasova da bi imali toliki broj mandata u Parlamentu da bi mogli voditi procese. U narednom prediodu sarađivati ćemo sa strankama lijevog građanskog bolka, bez dileme. To smo govorili i prije izbora a tako će i ostati. Nije za sada bilo poziva, formalnih razgovora”, istakao je Đonlagić i dodao:

“Mi u BiH imamo apsurdnu situaciju da ne znamo rezultate izbora. Sama tehnologija izbornog procesa rekao bi ‘ne ponovilo se’. Moramo u narednom periodu i lokalne izbore koji nas čekaju dočekati u potpuno drugoj tehnologiji samog izbornog procesa”.

Đonlagić je kazapo da će DF tražiti smjenu CIK-a i uvođenje videonadzora.

“Postoje dva predhodna pitanja koja treba riješiti prije bilo kakvih razgovora DF-a u post koalicionim pregovorima. Prvo smjena rukovodstva CIK-a i drugo, izmjene, da se uvede elektronsko glasanje, elektronsko prebrojavanje glasova, listića i video nadzor na biračkim mjestima. To su pitanja koja je jako važno riješiti prije bilo kakvih pregovora u narednom periodu”, zaključio je Đonlagić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.