Čovićevo uvjetovanje i dalje izaziva reakcije

Vijesti 16. okt 201818:46 > 19:13
N1

I danas brojne reakcije na izjavu Dragana Čovića, čelnika HDZ-a, u kojoj je formiranje vlasti uvjetovao izmjenama Izbornog zakona, na način da se onemogući da jedan narod, kako kaže, drugom bira političke predstavnike.

SDP i DF zajedno u Parlamentu BiH imaju 8, u Federaciji 26 mandata. I ako budu dijelom pregovora o formiranju vlasti, tvrde, zahtjevi Dragana Čovića su im apsolutno neprihvatljivi, ucjenjivački i diskriminitorski.

“Što bi značilo da građani BiH na izbore izlaze sa trakama oko ruke i sa različitim bojama i u različitim etničkim izbornim jedinicama je nešto što smo mi iz DF-a već osujetili”, kazao je Dženan Đonlagić iz Demokratske fronte.

“SDP kao građanska stranka nikada na to neće pristati, nismo pristali ni u prošlosti niti planiramo da pristanemo u budućnosti. Oni neka to traže od onih stranaka koje su navikle da njima ispunjavaju želje. SDA je najviše želja do sada ispunila i njihov drug Milorad Dodik”, tvrdi Irfan Čengić, SDP.

O tome da li postoji mogućnost da SDA pristane na izmjene Izbornog zakona koje bi značile da Bošnjak ne može glasati za kandidata iz reda hrvatskog naroda i obratno – iz SDA danas bez komentara. Gostujući jučer u programu N1 televizije, zastupnik Šemsudin Mehmedović o svemu, diplomatski.

“Naravno da imamo vrlo suprotstavljena mišljenja po pitanju rješavanja određenih odredaba izmjena Izbornog zakona ali ukoliko postoji politička volja različitih političkih stranaka uvijek se dogovor može napraviti”, kazao je Šensudin Mehmedović, SDA.

Iako u pregovorima o Izbornom zakonu ne učestvuju, dogovoru se zbog što skorijeg formiranja vlasti nadaju i u SNSD-u.

“Ukoliko bude postojao dovoljan stepen političke volje, tu prije svega mislim na partnere iz Federacije, moguće je doći do svakog rješenja koje bi moglo biti prihvatljivo za sve, i smatramo da bi billo neophodno za sve strane u BiH da komprimisom se dođe do konačnog rješenja Izbornog zakona”, naveo je Lazar Prodanović, SNSD.

Koliko će do rješenja biti teško doći, svjesni su i u međunarodnoj zajednici. Mjesecima su bili medijatori neuspješnih pregovora.

Stoga iz Ambasade SAD-a poručuju: “Iako je neophodno riješiti probleme u Izbornom zakonu BiH, držati budućnost ove zemlje taocem radi postizanja političke koristi neodgovorno je i nepošteno prema bh. građanima, uključujući i Hrvatima u BiH.”

“Na bosankohercegovačkim institucijama je da pronađu rješenje koje će omogućiti nesmetano formiranje vlasti. Nijedna politička partija ne bi trebala blokirati provedbu izbornih rezultata”, navodi se u sapćenju OHR-a.

Prije gotovo dvije godine Ustavni sud usvojio je Apelaciju Bože Ljubića kojom je osporen dio Izbornog zakona a koji se odnosi na popunjavanje pozicija u Domu naroda Federacije. No, sve vrijeme pregovora i traženja rješenja, HDZ je insistirao i na izmjenama koje se odnose na izbor članova Predsjedništva, što su preostale stranke u Federaciji odbacivale.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.