Novi udar na džepove građana Bosne i Hercegovine

Vijesti 16. okt 201818:42 > 19:50
N1

Na benzinskim crpkama gorivo je poskupilo u prosjeku za pet feninga i to peti put ove godine. Kao razlog se navodi novi rast cijene sirove nafte na svjetskom tržištu.

Peta korekcija cijene goriva u Federaciji, ali na gore. Službeno povećanje ovoga puta – pet feninga. Na benzinskim pumpama u Federaciji BiH, zasjale su nove cijene goriva, a potrošači kažu da je to izazvalo sumrak za njihov životni standard. Nova maksimalna cijena litra goriva iznosi 2, 41 fening, a do prije dva dana mogli ste sipati litar goriva za 2,36 feninga.

Naša ekipa naišla je na pumpe, gdje poskupljenje nije pet nego i deset feninga – 2, 46 KM za jedan litar.  A građani su – razočarani.

Najnovije obrazloženje poskupljenja je povećanje cijene sirove nafte.

”Neminovno je da je moralo doći do poskupljenja cijena. Cijena barela sirove nafte je toliko porasla da je poskupljenje trebalo uslijediti i ranije. I mislim da je ono realno i opravdano. Ako to poredimo sa standardom građana, onda je to druga priča, nažalost”, kazao je Milenko Bošković iz Udruženja naftnih distributera FBiH.

Ovih dana stotine distributera obratilo se Federalnom ministarstvu trgovine sa istim obrazloženjem.

U Federalno ministarstvo trgovine od osmog oktobra do jučer, pristiglo je 680 zahtjeva za promjenu cijene benzina i dizel goriva. Povećanje iznosi 0,05 KM po litri. Cijene se kreću u rasponu od 2,26 do 2,41 KM.

Posljednja poskupljenja u Republici Srpskoj su zabilježena prije desetak dana. Najskuplje točenje je u Banjaluci, a u ostalim sredinama, litar goriva je jeftinije i do 27 feninga, podaci su nadležnog entitetskog ministarstva.

Istina jeste da je na svjetskom tržištu, od početka godine, cijena sirove nafte povećana za 25 posto. Međutim, posljednjih dana evidentan proces stagniranja. Na prošlosedmičnom trgovanju na londonskom tržištu, cijena barela je bila u minusu 1, 91 dolar, ili 82 dolara po barelu. Na američkom tržištu, također pad od 1,17 dolar, ili 72 po barelu.

Koliko se vozači žale na visoke cijene goriva, ništa manje to ne čine ni distributeri nafte i naftnih derivata. Oni se žale na državu, jer tvrde da ukupna cijena litra goriva sadrži više od 30 parafiskalnih nameta. Također uvjeravaju da marža po jednom litru iznos 7 % do 8%.

Prije februarskog povećanja akciza na gorivo, litar benzina isto tako i dizela mogao se natočiti za manje od dvije marke – danas, na pojedinim pumpama, to je skoro dvije i po marke. Od tada do jula država je na povećanim akcizama zaradila 138 miliona maraka, od čega su se entiteti namirli u procentima po 39 posto za Republiku Srpsku i 59 posto za Federaciju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.