Tetka Zilha: Građanima zamjeram što bacaju puno hrane

Vijesti 17. okt 201813:59 > 14:05
N1

U Bosni i Hercegovini više od 700 hiljada ljudi živi na ivici siromaštva. U Narodnoj kuhinji Stari Grad već godinama brinu o onima kojima je pomoć najpotrebnija. Upraviteljica kuhinje Zilha Šeta, poznatija kao tetka Zilha ističe da nastoje da pomognu svakom ko je gladan ali da je jako zabrinjava činjenica da se jako puno hrane baca.

Zilha Šeta istakla je da se jedan gospodin sjetio djece, jučer na dan hrane i donio kovrte u kojima je bilo po stotinu konvertibilnih maraka.

“Svaki dan imamo 1023 čovjeka u punktu na Baščaršiji. Imamo punkt i u Tarčinu gdje je bilo 39 porodica sa 160 članova. Svi oni na neki način doprinesu sebi, posade nešto. Ali mi taj hljeb koji dovučemo kao i varivo čini posebno zadovoljstvo. Prije dana siromaštva mi smo obilježili dan hrane. Povodom tog dana jučer smo uspjeli podijeliti najtežim slučajevima stotinu paketa. Bolje i to nego ništa. Drago mi je što se jedan gospodin sjetio djece i donio koverte i u njima je bilo po stotinu maraka. Mogla sam dati svojoj djeci ispred kuhinje tu kovertu”, iistakla je tetka Zilha.

Tetka Zilha građanima zamjera što bacaju dosta hrane.

“Mi ovdje imamo puno hrane, dosta se i baca ali su mi često pred očima slike djece iz Afrike na kojima se vide rebra. Daće Bog da nekad neko i njima pomogne kao što se nastoji ovdje pomoći. Bar u Sarajevu. Kad izađem bilo gdje, Olovo, bili smo nedavno kod Zenice skroz je druga slika. Sarajevo je bogato i puno se hrane baca. To zamjeram jako građanima. Kada pođem na posao pokupim po kontejnerima obješene kese, strah me Boga da nas ne kazni i istresem ih u Miljacku da se i ribe najedu”, naglasila je Šeta i dodala:

“Od 1992. godine do danas nisam vidjela više da se više hrane baca. U Višegradu gdje sam živjela i imala krave, kokoške, ovce jedino se bacala zagorjela korica hljeba. Sad kupi hljeb pa ga baci”, zaključila je Šeta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.