Ćurak za N1: Evropska budućnost BiH prilično neizvjesna

Vijesti 17. okt 201814:34 > 14:35
N1

Profesor Nerzuk Ćurak, član Odbora za političke nauke Odjeljenja društvenih nauka Akademije nauka i umjetnosti BiH, održao je predavanje u Sarajevu na temu "Geopolitički poredak suvremenog svijeta i evropska budućnost Bosne i Hercegovine". Gostujući u Newsroomu na N1, govorio je o perspektivi BiH na putu ka EU.

Na upit kakva je budućnost BiH po pitanju Evropske unije i pristupa, Ćurak je kazao da bi poželjan i optimističan odgovor bio da će BiH što skorije psstati članica EU.

“Nažalost, ja ne mogu da prosipam bezraložni optimizam nego moram na osnovu indikatora koje sam istraživao i koje istražujem, da ipak kažem da je evropska budućnost BiH u smislu ulaska u EU prilično neizvjesna. Na to utiču, kako unutrašnji razlozi, prije svega nacionalistički akteri koji ne žele da grade državu tako i vanjski akteri, vanjske geopolitičke okolnooti, kako regionalne tako i globalne koje, nažalost, obilježava trijumf nazadnih, retrogradnih, neodesničarskih, šovinističkih snaga i u takvom ambijentu ulazak BiH u EU je vrlo upitan”, kazao je Ćurak u Newsroomu na N1.

Kako je kazao, na nedavnom samitu EU i zemalja Zapadnog Balkana u Solunu po prvi put poslana je obeshrabrujuća poruka zemljama Balkana gdje je proces priključenja na stand byju, te da se više ide u razvoj susjedne politike i strateškog partnerstva.

“Da imamo odgovorne upravljačke elite, upravo bi ovakva ambijentalnost trebala da utiče na elite da intenzivno rade na proizvodnji države, na proizvodnji takvih unutrašnjih kapaciteta koji će pripremiti države, pa tako i BiH, da ako se stvore uvjeti, uđe u EU”, naveo je profesor Ćurak.

Govoreći o rezultatima izbora u BiH i mogućem utjecaju na EU integracije BiH, Ćurak je kazao da su rezultati izbora sumnjivi.

“Rezultati izbora koji su sumnjivi zbog svih dešavanja koji su produkt ovakvog izbornog zakona koji imamo, kad to uzmemo u obzir, vlast koja će se formirati bit će vrlo niskih kapaciteta, identitetska pitanja dominirat će nad pitanjima života, i da će ono što EU zahtjeva za svaku državu kod nas biti na repu događaja. Rekao bih da nas čeka mukotrpni proces formiranja vlasti, a kada se formira, neće biti velikih razlika u odnosu na prethodni period kada je u pitanju proces pridruživanja EU, čak mislim da će doći do radikalizacije politike”, stav će profesora Ćurka.

Naveo je da će nesposobnost političkih aktera da proizvode politike prijateljstva i kompromis dodatno usporiti put ka EU.

“S druge strane, bojim se neki će neki akteri koji su članovi EU zahtjevati da se BiH konstituira kao jedna naročita, kao sui generis država, kao drugačija država od onoga što EU traži za svoje članice. Nadam se da će emancipatorske politike u EU prevladati i da će vrata EU ostati otvorena za BiH”, kazao je profesor Nerzuk Ćurak gostujući u Newsroomu na N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.