Avdić za N1: Ne dozvoliti da Rusija odlučuje o koalicijama

Vijesti 17. okt 201814:58 > 15:11
N1

Avdo Avdić, novinar portala Žurnal, je za N1 analizirao ko je u mogućnosti da formira vlast na kantonalnim, entitetskim i na nivou države Bosne i Hercegovine. U nekoliko navrata je ponovio da se ne smije dozvoliti da Rusija odlučuje o tome ko će činiti vlast na državnom nivou. Zato je kao najvažnijim ukazao ko će činiti državnu vlast.

Avdić smatra da će današnja sjednica Predsjedništva Srpske demokratske stranke biti presudna za budućnost Bosne i Hercegovine. Ukazao je na podjele unutar ove opozicione političke stranke u Republici Srpskoj u smislu da jedna frakcija želi biti dio vlasti sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata na nivou Bosne i Hercegovine, dok druga frakcija odbija tu mogućnost.

“Imali bismo veliki problem kada bi bila napravljena srpska koalicija jedinstva. Imali bismo veliku koaliciju. Savez nezavisnih socijaldemokrata bi dobio mandatara za predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Ali postoji matematika da se formira vlast bez Saveza nezavisnih socijaldemokrata na nivou Bosne i Hercegovine”, rekao je i dodao ne postoji podjela unutar Saveza za pobjedu, već isključivo unutar Srpske demokratske stranke.

Podsjetio je na konstataciju Senada Avdića, novinara, da u Republici Srpskoj nisu bili Opšti izbori, već referendum da li su građani za ili protiv Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske i predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata.

Prema riječima Avdića, sve su prilike da Dodik razbije Srpsku demokratsku akciju i da u tom slučaju Demokratski narodni savez na čelu s Markom Pavićem postane nebitan.

“Ako Paviću Srpska demokratska stranka ponudi mjesto premijera Republike Srpske, onda je Dodik u problemu jer neće imati većinu”, kazao je za N1.

Potom se osvrnuo na mogućnost formiranja koalicija u Federaciji Bosne i Hercegovine. Naglasio je da Dragan Čović u protekle četiri godine vršio blokade i da se može formirati vlast i bez Hrvatske demokratske zajednice na nivou Bosne i Hercegovine, ali da to ne treba činiti.

“Ako želite izbaciti ovu stranku iz vlasti, onda to donosi neku drugu vrstu koalicija”, rekao je i kao problem je ocijenio što Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine i ostatak opozicije nije iskoristio propuste vladajućih.

“Problem Socijaldemokratske partije je što oni ne odlučuju s kim će koalirati, jer o tome odlučuju ljudi iz Rusije. Oni dobro znaju ko im je finansirao kampanju ove i protekle izbore. Bojim se da se odluke Socijaldemokratskoj partiji sugerišu iz Sankt Petersburga. Bojim se da se odluke o koalicijama donose u Rusiji”, istakao je Avdić za N1.

Kao izrazito važnim je naveo ko će biti vlast na nivou Bosne i Hercegovine, važnijim i od toga ko će biti vlast na nižim nivoima vlasti. Mišljenja je da se ne smije dozvoliti Rusiji da odlučuje ko će činiti vlast na nivou Bosne i Hercegovine.

Govoreći za N1 o izboru delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, Avdić je kao cilj Dragana Čovića, predsjednika Hrvatske demokratske zajednice, taj da ima većinu delegata u ovom zakonodavnom tijelu.

Tvrdi da su nepravilnosti u izbornom procesu počele još u martu kada “su nestali listići, i kada je Irena Hadžiabdić, članica Centralne izbone komisije, bila u posmatračkoj misiji u Rusiji”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.