Državna vlast sa ili bez SDA, SNSD-a i HDZ-a

Vijesti 17. okt 201817:00 > 19:23
N1

Ko će činiti buduću vlast u Bosni i Hercegovini još je neizvjesno, kao i to koliko će građani čekati da se bosanskohercegovački političari dogovore o raspodjeli fotelja. Matematika ostavlja prostor za brojne opcije, ali se većina stranaka još ne izjašnjava o poželjnim koalicijskim partnerima.

Teoretski je moguće sve, u mjeri u kojoj se političke stranke dogovore o raspodjeli plijena. Polazna osnova, tačnije koalicijski kapacitet u državnom Parlamentu, izgleda ovako: Najviše mandata u Federaciji Bosne i Hercegovine osvojila je Stranka demokratske akcije (osam), slijede Socijaldemokratska partija i Hrvatska demokratska zajednica po pet, Demokratska fronta ima tri, Naša stranka i Savez za bolju budućnost dva, a po jedan su zaradili Nezavisni blok, Pokret demokratske akcije i Stranka demokratske aktivnosti.

U Republici Srpskoj sa najviše glasova izabran je Savez nezavisnih socijaldemokrata, koji bi na Trgu Bosne i Hercegovine trebao dobiti šest mandata, Srpska demokratska stranka tri, Partija demokratskog progresa dva, i po jedan Demokratski narodni savez, Socijalistička partija i Stranka demokratske akcije.

Po broju osvojenih glasova u sve tri komponente, koaliciju bi trebale činiti Stranka demokratske akcije, Hrvatska demokratska zajednica i Savez nezavisnih socijaldemokrata sa satelitskim strankama. No, garancije za takav ishod nema, ako se u obzir uzme kampanja pojedinih stranaka protiv Stranke demokratske akcije.

“Sada svi oni koji nisu postigli očekivani rezultat, sada traže razloge u Stranci demokratske akcije. I svi su se okrenuli protiv Stranke demokratske akcije. Ne vidim razlog zašto. Narod je rekao svoje birači su izabrani, imamo rezultate ovakve kakve imamo”, rekao je Šemsudin Mehmedović, funkcioner Stranke demokratske akcije koji je četvrti put dobio mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Najglasniji u anti-SDA propagandi su Socijaldemokratska partija, Naša stranka i Narod i pravda, koji su objelodanili pregovore o formiranju vlasti mimo najveće stranke u Federaciji. Socijaldemokratska partija će konačan stav o izbornim rezultatima i poželjnim partnerima iznijeti na sjednici Predsjedništva, sutra. U opciji “bez Stranke demokratske akcije” u Vijeću ministara, to jeste parlamentarnoj većini moguće je sve.

Potrebnu većinu bi imali udruženi Socijaldemokratska partija, Hrvatska demokratska zajednica, Demokratska fronta, Savez za bolju budućnost, Naša stranka, Nezavisni blok, Pokret demokratske akcije, Stranka demokratske aktivnosti, Srpska demokratska stranka i Partija demokratskog progresa. A može im se pridružiti Savez nezavisnih socijaldemokrata sa partnerima. Ili sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata, a bez Srpske demokratske stranke i Partije demokratskog progresa. Nisu isključene i još neke opcije, ali je izvjesno da će u svakoj biti Hrvatska demokratska zajednica.

“Kao što smo uvijek govorili, treba uvijek ima na umu da uz nas postoje partneri koji imaju drugačija viđenja. I dalje, mi, kao stožerna hrvatska stranka, imamo odgvovornost da u komunikaciji s njima tražimo rješenje”, istakao je Dragan Čović, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice.

U izboru između većine kojom dominiraju Stranka demokratske akcije, Hrvatska demokratska zajednica i Savez nezavisnih socijaldemokrata, i većine u kojima neke od tih stranaka nisu – politička analitičarka Ivana Marić, pretpostavlja šta bi moglo presuditi.

“Ne smijemo zaboraviti moć novca, moć kupovine poslanika, jer znamo da je to presudilo na prošim izborima. Rekla bih da možda neke druge stranke imaju veće koristi, ali bih rekla da ove stranke imaju veću moć ubjeđivanja. Tako da vjerujem da će oni uspjeti ubijediti dovoljan broj poslanika na njihovu stranu. Ostaje da vidimo šta se nudi na pijaci za ove izbore”, naglasila je Marić.

Većina političkih stranaka još konsoliduje svoje redove i analizira uspjeh ili neuspjeh na upravo održanim izborima, a odluka o traženju partnera na svim razinama vlasti tek treba da bude donesena.

Osim pitanja ko će s kim u koaliciju, neizvjesno je i kada će Bosna i Hercegovina dobiti novu vlast. Mogu li bosanskohercegovački političari iznenadi, i brzo i efikasno se dogovoriti o raspodjeli fotelja, ili će u njima u tehničkom mandatu ostati aktualni ministri – do daljnjeg.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.