Da li će uposlenici zeničke bolnice stupiti u štrajk

Vijesti 17. okt 201817:56 > 19:22
N1

Nakon dva polusatna štrajka upozorenja, Sindikalna organizacija radnika u Kantonalnoj bolnici Zenica čeka ishod sjednice Upravnog odbora zakazane za kraj ovog mjeseca. Na dnevnom redu niz zahtjeva Sindikata. Ukoliko ne budu ispunjeni, najavljene su tužbe, a moguće i generalni štrajk. Direktor Bolnice ističe kako razloga za štrajk nema.

U Kantonalnoj zeničkoj bolnici danas uobičajena slika. Svi na radnom mjestu. No, sindikalci od zahtjeva nisu odustali Nakon jučerašnjeg štrajka upozorenja, i dalje žele da im se plaćaju prekovremeni sati. Vršilac dužnosti predsjednika Sindikata, Fahrudin Heco, pokazuje dopis koji je potpisao direktor Bolnice. Tamo između ostalog piše, da radnici neće biti oštećeni i da će im sve biti isplaćeno ili nadoknađeno slobodnim danima. No, Heco kaže, isplata nema. Da li će biti generalnog štrajka?

“Mislim da će to biti zadnja mjera na koju bismo se odlučili upravo zbog naših pacijenata, a prije toga ćemo sigurno sačekati sjednicu Upravnog odbora gdje je direktor obećao da će se raspravljati o tim zahtjevima, oni koji budu uvaženi u redu, oni koji ne budu završit će na sudu”, kazao je Heco.

Među zahtjevima je i onaj koji se tiče usklađivanja Pravilnika u radu sa zakonskim i podzakonskim aktima i oduzimanje prava na skraćeno radno vrijeme radnicima na odjelima s posebnim uslovima rada. Sindikalisti tvrde, Pravilnik je nezakonit. Imaju već jednu presudu u svoju korist. Direktor Bolnice tvrdi, sve se radi po zakonu, i poziva Sindikat da provjere na sudu.

“Radnici moraju znati da smo mi jedna od rijetkih ustanova koja kolektivni ugovor poštuje u cijelosti, nikada u ovoj ustanovi plaća nije kasnila ni dana, sve naknade se plaćaju redovno i svi dodatni finansijski zahtjevi se moraju odvagati debelo da ne uđe ustanova opet u problem, kao i kod svoje kuće svako od nas zna koliko mu je budžet i koliko može potrošiti”, naglasio je Rasim Skomorac, direktor Kantonalne bolnice Zenica.

U međuvremenu u i ispred bolnice redovi. Pacijenti satima čekaju na preglede. Kola hitne pomoći konstantno dovoze nove. Šta misle o mogućem štrajku, građani su istakli na sljedeći način:

“Dobro svako sebi traži svoje, imaju ljudi pravo, takva nam je situacija u zemlji što neće”.

N1: To bi značilo onda da vi još duže čekate?

“Ma neka čekam, sad svakako mislim i otići. Šta ću, operisao sam kičmu nedavno, ne mogu ni sjediti ovako, ni stajati, ne mogu čekati, sad ću samo otići”.

“Možda bi trebalo da im se popravi stanje, ali eto izgleda da ne pije vode pa koliko će to opet uspjeti, da li će uspjeti u tome ja ne znam”.

N1: Da li ste vi zadovoljni situacijom u Bolnici i uslugom?

“Ma nisam ima dosta tih vraćanja, zakazivanja tako da nisi nikada siguran kada će te primiti”.

S druge strane, direktor Bolnice tvrdi, kako je situacija u odnosu na prethodne godine znatno povoljnija. Vlastitim snagama su, i uz pomoć kredita, vratili dugove dobavljačima. Danas posluju, tvrdi Skomorac, pozitivno. Milione ulažu u novu opremu, sprema se obnova fasada, sistema grijanja. No, ne zahvaljući višim institucijama u zdravstvenom sistemu.

“Ne može pacijent u Sarajevu biti tri ili četiri puta vrijedniji od ovog u Zenici to nije pošteno, a na ovaj način to jeste jer nemamo isti kvalitet usluge i ne dobijamo ista sredstva. Nedavno je bila prezentacije još jedne pomoći Vlade Japana, rečeno je tada da je preko 85 miliona maraka dodijeljeno ukupno zdravstvenom sistemu. Od tih više od 85 miliona u ovu Ustanovu nije ušla ni marka”, ukazao je Skomorac.

Kantonalna bolnica Zenica broji više od hiljadu uposlenih, a dnevno kroz njene hodnike i odaje prođe i više hiljada pacijenata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.