Ustav BiH: Dodik prvi predsjedavajući Predsjedništva BiH

Reuters

Prvi predsjedavajući u Presjedništvu BiH biće Milorad Dodik.

“Članovi Predsjedništva će između sebe imenovati jednog člana za predsjedavajućeg. U prvom mandatu Predsjedništva, predsjedavajući će biti onaj član koji je dobio najveći broj glasova”, nalaže Ustav BiH.

Dodik je prema dosadašnjim rezultatima osvojio 353.626 glasova. Zatim slijedi Željko Komšić sa sa nešto više od 221 hiljadu glasova, a poslednji sa brojem glasova u Predsjedništvu je Šefik Džaferović, 209.218.

Poslije toga, u Ustavu piše, način izbora predsjedavajućeg, rotacijom ili na drugi način odrediće Parlamentarna skupština BiH.

Članovi Predsjedništva se smjenjuju na poziciji predsjedavajućeg svakih osam mjeseci.

I prema poslovniku Predsjedništva BiH Dodik bi trebao biti naredni predsjedavajući, obzirom da se prema ovom dokumentu nastavlja niz rotacija.

“Predsjedavanje u novom sazivu Predsjedništva Bosne i Hercegovine po automatizmu preuzima član Predsjedništva prema slijedu rotacije predsjedavanja prethodnog saziva Predsjedništva, ukoliko članovi Predsjedništva konsenzusom ne odluče drugačije”, piše u poslovniku Predsjedništva BiH. 

Inače konstituišuću sjednicu Predsjedništva BiH saziva prethodni saziv, i to 15 dana od objave potvrđenih rezultata izbora. Što znači da bismo novi saziv Predsjedništva zajedno mogli vidjeti do 21. novembra.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.