Mustafić: Pitanje Hrvata u BiH rješavati u Sarajevu

Vijesti 18. okt 201812:59 > 13:17
N1

Dino Mustafić gostujući u programu N1 je istakao da će ova vlast u tehničkim mandatima životariti, čekajući da se političke šahovske igre završe. Mustafić smatra da ponašanje izvršne vlasti u Hrvatskoj gura Hrvate u Bosni i Hercegovini u status nacionalne manjine.

Mustafić vjeruje da će Bosna i Hercegovina ući u jednu ozbiljnu političku krizu formiranja vlasti.

“Ovo je sve očekivano. Ovakve poteze smo mogli i predvidjeti. Očigledno je da će Bosna i Hercegovina ući u jednu ozbiljnu političku krizu u kojoj će se raznim metodama koje nisu ništa novo u politici u Bosni i Hercegovini a one su ucjene, isključivost, maksimalistički zahtjevi pokušati izboriti najbolja pozicija za međustranačke pregovore oko konstituisanja nove vlasti”, kazao je Mustafić za N1.

On vjeruje da će ova vlast u tehničkim mandatima životariti, čekajući da se političke šahovske igre završe.

“Mislim da smo mi po mnogočemu rekorderi. Ne mogu se sjetiti niti jednog izbornog ciklusa da je nova vlast konstituisana efikasno i brzo a da je poslije toga bila djelotvorna. Ovo pokazuje da će ova vlast u tehničkim mandatima životariti, čekajući da se političke šahovske igre završe. Mislim da će se u ovom slučaju morati involvirati međunarodna zajednica, njhovi predstavnici. Tu mislim na OHR koji će morti otkloniti bilo kakvu vrstu deblokade konstituisanja nove vlasti jer su i međunarodni zvaničnici rekli da bilo kakvo uslovljavanje, uvjetovanje nije dio političkog dijaloga niti političke kulture u jednoj zemlji koja treba da implementira izborne rezultate“, istakao je Mustafić.

Dragan Čović je imao četiri godine da sa partnerima pristupi rješavanju Izbornog Zakona.

“Dragan Čović je bio na vlasti četiri godine i imao je mnogo vremena da sa svojim partnerima pristupi rješavanju Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini. Bosna i Hercegovina već dugo čeka implementaciju presude Sejdić-Finci. Mi jako dobro znamo da je naš Izborni zakon diskriminatoran prema nacionalnim manjinama. Ono što Dragan Čović cilja je daleko od evropskih standarda. On kao gubitnik izbora pokušava dalje generirati krizu u Bosni i Hercegovini. Vrlo tvrdoglavo, vrlo istrajno i najštetnije po svoj narod”, kazao je on.

Granicu diplomatskog ukusa je prešlo ponašanje izvršne vlasti u Hrvatskoj.

“Ono što je prešlo granicu diplomatskog ukusa to je angažiranost izvršne vlasti Hrvatske, premijera Plenkovića zajedno sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović u lobiranju i objašnjavanju položaja hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Važno je da se shvati da će se sva pitanja među kojima se ne spori pitanje hrvatskog naroda u BiH morati rješavati na adresi u Sarajevu. Ne na Kaptolu u Zagrebu. Sve dok se na taj način Hrvatska brine o svojim sunarodnjacima pokušavajući staviti u tu vrstu određenog protektorata oni ih guraju u status nacionalne manjine čime odriču autohtonost, kulturološku, historijsku, građansku subjektivnost, subjektivitet hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini”, izričit je bio Mustafić.

Plenković uzalud baca svoju političku energiju kazao je Mustafić.

“Andrej Plenković uzalud baca svoju političku energiju. Ovo je na neki način i unutarstranačka stvar u HDZ-u čime Plenković njeguje dlaku svog radikalnog krila koje ga mnogo i ne ljubi. Ovo je dezavuisanje političkih lidera u Evropi koji jako dobro poznaju situaciju”, naglasio je Mustafić u izjavi za N1.

Izbor Željka Komšića u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine naišlo je na osudu dijela bosanskohercegovačke javnosti, niz kulturnih i političkih djelatnika već danima govori o nelegitimnosti, pa čak i nelegalnosti njegovog izbora. Mustafić je istakao da je i Komšić izabran kao i Čović.

“Željko Komšić je izabran na isti način kao što je bio izabran i Dragan Čović”, potcrtao je Mustafić i dodao:

“Komšić je rekao da želi da bude predsjednik svim građanima Bosne i Hercegovine, da će imati otvoren dijalog sa svima onim koji se i ne slažu sa njegovim izborom”, zaključio je Mustafić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.