Pavić za N1: Neće drugi odlučivati o DNS-u

Vijesti 18. okt 201816:00 > 16:09
N1

Marko Pavić, predsjednik Demokratskog narodnog saveza, za N1 je govorio o postizbornim dešavanjima u Republici Srpskoj. Naglasio je da niko neće odlučivati šta će činiti Demokratski narodni savez, što podrazumijeva da će se povući s liderske pozicije u stranci kada on odluči o tome. Nećemo se odreći svojih kadrova, poručio je.

Pavić je kazao da je logično da se o formiranju vlasti u Republici Srpskoj razgovara sa 20-godišnjim političkim partnerima.

Zaim je komentarisao smjenu kadrova Demokratskog narodnog saveza.

“Smatramo da su te smjene ishitrene. Izražavamo nezadovoljstvo smjenom. To sam s predsjendikom Dodikom usaglasio. Nema smjena bez zajedničkog dogovora. Mi u Demokratskom narodnom savezu smo spremni sami mijenjati kadrove, ako je to potrebno”, rekao je za N1.

Tvrdi da još nije raspravljano o formiranju vlasti jer nisu još objavljeni konačni rezultati Opštih izbora. Prema njegovim riječima, cilj je da politička stranka na čijem je čelu doprinijeti stabilnosti Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, ali da Demokratski narodni savez ne odstupa od svojih stavova izrečenih u predizbornoj kampanji.

“Mi se držimo svojeg principa: Riječ je riječ”.

Potom je komentarisao konstataciju Milorada Dodika, predsjednika Saveza nezavisnih socijaldemokrata, da se Demokratski narodni savez mora “rješiti svojih mangupa”.

“Ja sam čovjek koji se teško odriče ljudi. Moraju se podastrijeti dobre činjenice da bih se nekoga odrekao. Gospodin Dodik ima svoje razloge zašto je to kazao. Demokratski narodni savez se neće odreći svojih ljudi”, istakao je Pavić za N1.

Kao iznenađujućim je ocijenio tvrdnje da su pojedini kandidati Demokratskog narodnog saveza radili za protukandidate.

“Neosnovane su to optužbe. To su optužbe onih koji su sebe željeli amnestirati od nerada i loših rezultata. Nećemo dopustiti da nam bilo ko kači to da se nismo ponašali koaliciono. Ponašali smo se koaliciono i ponosan sam na glasače koji su ispoštovali stav stranke”, kazao je i dodao:

“Ne znam odakle dolaze te otrovne strijele prema Demokratskom narodnom savezu. Demokratski narodni savez je navikao na te vrste napada. Ali, naša odbrana je mirna. Jedinstvom se suprotstavljamo napadima. Nema govora o mojoj ostavci. Ostavku ću podnijeti ja, kada ja odlučim o tome, a ne neko drugi. Čuo sam da ćemo mi danas mijenjati članove, izbacivati iz stranke, ali je to pokušaj nametanja da se Demokratski narodni savez bavi problemima”.

Kako je kazao, ne može odgovoriti “na svaku glupost i ne želi se svakom pravdati”.

Ponovio je da se neće nikoga odreći jer je riječ o ekipi koja je ostvarila dobar rezultat.

Za N1 je Pavić govorio i mogućnosti koaliranja Demokratskog narodnog saveza sa Srpskom demokratskom strankom na državnom nivou.

“Nisam se zaista bavio time. Jedinstvo srpskih poslanika na nivou Bosne i Hercegovine bi uvijek dobro došlo. Ono bi trebalo biti na ključnim temama i ja sam zainteresovan da se postigne takvo jedinstvo”, podcrtao je za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.