Ministarstvo vanjskih poslova o članstvu Kosova u INTERPOL-u

Vijesti 18. okt 201816:13 > 16:18
N1 / Ilustracija

Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine oglasilo se danas povodom najava isticanja kandidature Kosova za članstvo u INTERPOL-u ističući da BiH nije priznala nezavisnost Kosova i da neće podržati njegovo članstvu u međunarodnim organizacijama.

Kako piše u saopćenju, u vezi sa najavama ”isticanja kandidature tzv. Kosova za članstvo u INTERPOL-u”, Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine podsjeća da Bosna i Hercegovina nije priznala ”samoproglašenu nezavisnost tzv. Kosova i da u skladu sa istim ne podržava aplikacije za članstvo istog u međunarodnim i regionalnim organizacijama, tako da neće podržati ni eventualnu kandidaturu za članstvo tzv. Kosova u INTERPOL-u”.

”Izuzetak od navedenog pravila jeste učešće u određenim međunarodnim i regionalnim inicijativama u formatu koji je usaglašen sa Republikom Srbijom, što podržava veći broj zemalja, među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Ministarstvo inostranih poslova BiH dostavilo je nadležnim institucijama BiH detaljno obrazloženje navedenog spoljnopolitičkog stava, koji predstavlja osnov za postupanje predstavnika BiH na međunarodnim forumima”, saopćeno je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.