Uvod u novu krizu vlasti?

Vijesti 18. okt 201816:24 > 19:09
N1

Zbog nedolaska ministra iz reda Hrvatske demokratske zajednice, ponovo je otkazana sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine. Ovo je drugi put da se otkazuje sjednica državnog organa izvršne vlasti zbog nedostatka kvoruma, odnosno zbog nedolaska ministara iz reda hrvatskog naroda.

Tko će ući u dvoranu jedan, na drugom katu zgrade Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, te prisustvovati sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, zanimalo je brojne novinare koji su čekali.

Čekali su i dočekali da sjednice ministarskog vijeća nema, drugi put u posljednjih deset dana. Zašto, odgovor nismo dobili. Odgovor smo tražili i od Dragana Mektića, ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine.

“Nemojte molim Vas. Pa ja sam uvijek bio korektan maksimalno, ali sada dogovor je dogovor da ‘ide’ saopćenje”, kazao je Mektić.

Na upit N1 da li su prisustvovali ministri iz Hrvatske demokratske zajednice, Mektić je odgovorio negativno, te dodao:

“Pa nema sjednice, neće se održati, šta će se dalje dešavati ne znam”.

U međuvremenu je stiglo priopćenje, te fotografija na kojoj se vidi da se sjednici nisu odazvali ministri Iz Hrvatske demokratske zajednice, te ministar vanjskih poslova.

A zašto njegovih kolega nema, ministar Mektić je kazao:

“Ne znam ja, to morate njih pitati”.

I to ministra financija, Vjekoslava Bevandu, ministricu obrane, Marinu Pendeš, te ministra pravde, Josipa Grubešu. Oni, kao i na sjednicu 10. listopada, ni danas nisu došli.

O razlozima nedolaska ne žele govoriti, dok se prema pisanju “Večernjeg lista” nisu pojavili citiramo: “Zbog višemjesečnih prevara, manipulacija i otvorenog kršenja dogovora Stranke demokratske akcije prema hrvatskim kolegama”.

“Večernji list” u istom tekstu piše kako je ministar Bevanda nedavno predsjedavajućem Vijeća ministara uputio pismo u kojem navodi da su hrvatski predstavnici oštećeni u 11 stvari.

Te navode je Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara, danas demantirao:

“Riječ je dakle, o gruboj manipulaciji koja je utemeljena na poznatoj i prepoznatljivoj propagandnoj tehnici ‘zamjene teza’ i prebacivanja odgovornosti na ‘drugu stranu’. Zbog toga, odbacujem sve navode u tekstu koji su vezani za moje ime kao i za Kabinet predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, a radi pune vjerodostojnosti moga stava i istinitog informiranja javnosti, pozivam autora ovog pamfleta da predoči javnosti navedeno pismo, kako bi mogli imati uvid ko ga je poslao, kada i kome je upućeno, njegov sadržaj sa pratećim obrazloženjima za svih izmišljenih ‘11 stvari“.

Plaću primaju, ali ne zasjedaju, no da li je sve ovo uvod u jednu novu krizu?

“Ovakvim pristupom neće se pronaći rješenje. Iako je ova situacija malo tragikomična, posljedice svega što se dešava mogu biti zastrašujuće”, upozorio je Suad Beganović, urednik portala “Prva smjena”. 

A hoće li se ona produbiti saznat ćemo sutra nakon sjednice Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Počinje u devet sati, a kako neslužbeno saznajemo, ministri iz reda hrvatskog naroda na njoj se neće pojaviti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.