Selimović za N1: Očito je da Hrvati nisu htjeli Čovića

Vijesti 18. okt 201817:54 > 18:30
N1

Jasenko Selimović, zastupnik švedske Liberalne stranke u Parlamentu Evropske unije, za N1 je komentarisao ishod ovogodišnjih Opštih izbora u Bosni i Hercegovini. Između ostalog, naglasio je da Hrvati nisu izabrali Dragana Čovića za člana Predsjedništva. Poručio je Čoviću da se zapita zašto mu nacionalistička politika nije dala glasove.

Selimović je ukazao da poslije Opštih izbora na nižim razinama vlasti ne postoji dominacija velikih političkih stranaka, osim na državnoj razini. Zatim se osvrnuo na izbor Željka Komšića, kandidata koalicije “Bosna i Hercegovina pobjeđuje” koju su činile Demokratska fronta i Građanski savez, za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda.

“Jako mi je drago što je Komšić izabran, iako se ideološki ne slažemo. 27 godina smo tražili od građana da ne glasaju za nekog samo na osnovu nacionalne pripadnosti. Jako me čude izjave pojedinih mojih kolega iz Parlamenta, zato što se 27 godina zemlja ponaša na jedan način, a kritikuje se onda kada se počela ponašati na način koji smo mi zahtijevali. Tako da nema mjesta kritici zbog izbora Komšića”, kazao je za N1 da bi potom poručio Draganu Čoviću, kandidatu Hrvatske demokratske zajednice za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda, sljedeće:

“Svi koji gube se ljute. Čović mora pogledati da li je bila dobra njegova politika. Hrvati i hrvatski narod ga nisu izabrali, a izabrali su ga prošli put. Očito je da ga Hrvati nisu htjeli. Neka se zamisli da li mu je nacionalistička politika dala glasove”.

Ovaj europarlamentarac porijeklom iz Bosne i Hercegovine je istakao da je u svakoj državi teško formirati vlast, naročito kada u tome učestvuju “nacionalističke partije”.

Za Selimovića je “iznenađujuće što Andrej Plenković, premijer Hrvatske, koristi svaku priliku da se bavi unutrašnjim problemima Bosne i Hercegovine”.

“Pozicija Hrvatske i Srbije je veom osjetljiva. One moraju biti suzdržane u komentarima o izborima u Bosni i Hercegovini. Drago mi je da je Srbije pokazala suzdržanost jer je to osnova dobrih odnosa”, rekao je za N1.

Ukazao je na očekivanja od Milorada Dodika, novoizabranog člana Predsjedništva iz reda srpskog naroda.

“Dodik je vodio takvu kampanju kakvu je vodio. Ali, on će kao predsjedavajući Predsjedništva reprezentovati cijelu državu, a ne samo jedan narod. Dodik će morati smanjiti nacionalističku retoriku da bi bio prihvaćen u Briselu. Ako hoće dijalog s Briselom, onda mora predstavljati Bosnu i Hercegovinu. Nadam se da će uspjeti u tome. Inače će imati problema”, podcrtao je i dodao da Dodik to mora učiniti jer to od njega zahtijeva funkcija koju će obnašati.

Selimović je podsjetio da je Ured visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini garancija mira i stabilnosti, te smatra da će Ured još dugo djelovati. Dotakao se i na mišljenje predsjednika Republike Srpske da ovaj Ured treba biti ukinut.

“Dodik nije postavio niti će dati otkaz visokom predstavniku. To ne bi trebao govoriti čovjek koji će biti u Predsjedništvu”, zaključio je za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.