Kako se BiH bori protiv nelegalne trgovine umjetninama

Vijesti 18. okt 201818:14 > 19:47
N1

Trgovina umjetninama je druga u svijetu po raspostranjenosti na tržištu.

U BiH se traga za velikim brojem pokradenih umjetnina koje vrijede milione maraka. Centar za borbu protiv krijumčarenja umjetnina Tuzla organizovao konferenciju o ovoj temi na kojoj su prisustvovali predstavnici 30 relevantnih institucija koji su pokušali dati odgovore zašto se umjetnine ne vraćaju pravim vlasnicima i zašto niko ne odgovara za krađu.

“Uspio sam, po povratku iz Njemačke, vratiti dio kolekcije. Međutim, nedostaju još četiri. Nedostaje još, ali nisu bitna toliko koliko ta četiri jer se radi o kapitalnim djelima bh.umjetnosti”, kaže Enver Mulabdić, kolekcionar.

Međunarodna galerija Tuzla traga za 62 umjetnička djela. Na spisku Centra protiv krijumčarenja umjetnina registrovano je 109 umjetnina, a znatno veći broj je dijela čija krađa nije evidentirana.

“Naša država je oštećena u smislu kulturne baštine jer se radi o djelima koja su nacionlo dobro države i imaju nultu vrijednost, odnosno, bitna su za sve”, kazao je Dženan Jusufović iz Centra protiv krijumčarenja umjetnina.

Zbog neuređenog sistema, BiH se koristi kao tranzit i prostor pogodan za krijumčarenje. Neusklađeni zakoni i neprimjerene kazne doprinose tome. Onaj ko kupi djelo bez dokaza o porijeklu, treba odgovarati, upozoravaju stručnjaci.

“Ustrojiti prije svega tačnu i preciznu bazu podataka,odnosno, registar, kulturno umjetničkih djela koja predstavljaju kulturno umjetničku baštinu čiji je veliko dio otuđen u ratu. Pored toga, unaprijediti i doraditi pravni okvir, odnosno, zakonodavstvo BiH”, smatra Tomislav Čavić, centar za edukaciju sudija i javnih tužilaca RS.

Opširnije u prilogu Nataše Tadić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.