Bh. političari dijele vlast, a o BiH pričaju susjedi

Vijesti 18. okt 201818:23 > 19:49
N1

Prema riječima hrvatskog premijera Plenkovića u Briselu se nadugo i naširoko pričalo o Bosni i Hercegovini i nedavnim izborima.

Međutim, evropskim liderima Tusku i Junckeru Bosna i Hercegovina nije bila ni na kraj pameti pa je nisu ni pomenuli na pressici nakon Evropskog samita je li Plenkovićevo pominjanje Bosne i Hercegovine u Briselu bilo iz unutrašnjopolitičkih poriva.

Plenković bez ikakve potvrde sa druge strane tvrdi kako su ga u stavovima o Bosni i Hercegovini i neophodnosti usvajanja novog izbornog zakona koji bi štitio legitimne Hrvate podržali redom Orban, Borisov, Sanchez i Macron.

“Ono što smo zaključili je da će na razini VIjeća za vanjske poslove, nakon što se objave službeni rezultati, biti provedena prava detaljna unaprijed pripremljena rasprava koja bi pomogla da se Evropska unija više angažira na onome što je propušteno za ovaj izborni ciklus”, kazao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Djelovanje hrvatskih političara kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, a posebno premijera Plenkovića, bh. režiser i nekadašnji političar Dino Mustafić, smatra veoma lošim.

“Ono što je prešlo granicu diplomatskog ukusa to je angažiranost izvršne vlasti Hrvatske, premijera Plenkovića zajedno sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović u lobiranju i objašnjavanju položaja hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. Važno je da se shvati da će se sva pitanja među kojima se ne spori pitanje hrvatskog naroda u BiH morati rješavati na adresi u Sarajevu. Ne na Kaptolu u Zagrebu”, smatra režiser Dino Mustafić.

Bivša šefica hrvatske diplomatije Vesna Pusić za N1 kaže kako se u brojnim stvarima ne slaže sa Željkom Komšićem, ali da njegov izbor nije razlog za destabilizaciju Bosne i Hercegovine.

“Dva elementa su ključna. Jedan je stranačni, podržavaju pripradnike svoje bratske stranke u BiH, a drugi nema puno veze sa Bosnom i Hercegovinom, ali se reflektira na Bosnu i Hercegovinu. Ima veze sa unutrašnim odnosima u samom HDZ-u u Hrvatskoj, gdje postoje napetosti i sukobi. Moje je mišljenje da je ovo tema na kojoj Plenković misli da može ići niz dlaku tom radikalnom krilu”, smatra Vesna Pusić, bivša ministrica vanjskih poslova Hrvatske.

Opširnije u prilogu Esmira Milavića.