Kabinet Tuska za N1: Plenković stavio BiH na dnevni red

Vijesti 18. okt 201819:59 > 20:02
European Council

Uključivanje Bosne i Hercegovine u raspravu Evropskog vijeća na današnjem dijelu redovnog samita desilo se na zahtjev hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, međutim više detalja od onoga što je Plenković kazao hrvatskim novinarima zasada je nepoznato.

Evropski zvaničnici, posebno oni iz Evropske komisije i Evropskog vijeća, prilično su šutljivi na ovu temu. Za N1 je dosada stigao samo kratki odgovor iz ureda predsjednika Evropskog vijeća Donalda Tuska.

Možemo potvrditi da je premijer Plenković stavio ovo pitanje na dnevni red samita. Za sada nemamo više informacija koje možemo dati javnosti. Naše shvatanje je da će cijelu stvar sada preuzeti visoka predstavnica gospođa Mogherni“, rečeno je za N1 u uredu Donalda Tuska.

Napomenimo kako je hrvatski premijer Plenković kazao ranije danas da su njegove stavove o tome kako je izborom Željka Komšića u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine “izigrano slovo i duh Dejtonskog sporazuma” podržali premijer Mađarske Orban, premijer Bugarske Borisov, predsjednik Francuske Macron, premijer Španije Sanchez te već pomenuta visoka predstavnica za vanjsku politiku EU Federica Mogherini.

U Briselu se također moglo čuti da će na zahtjev Hrvatske o izborima u Bosni i Hercegovini nakon objave zvaničnih rezultata izbora raspravljati Vijeće za vanjske poslove Evropske unije, a nakon toga možda i Evropsko vijeće koje čine šefovi država i vlada zemalja članica Unije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.