"Imamo velike planove za jačanje u drugim kantonima"

Vijesti 19. okt 201808:30 > 08:50
N1

Damir Marjanović, univerzitetski profesor i novoizabrani zastupnik Naše stranke u Skupštini Kantona Sarajevo, za N1 je komentarisao uspjeh Naše stranke na ovogodišnjim Opštim izborima i formiranje vlasti u Kantonu Sarajevo. Između ostalog, naglasio je da su rezultati izbori pokazali da Naša stranka nije stranka od Kozije ćuprije do Marijinog dvora.

Marjanović je istakao da zasluge za uspjeh Naše stranke pripadaju cijelom timu koji je radio tokom predizbone kampanje.

“Odličan je rezultat Naše stranke u Kantonu Sarajevu, Federaciji Bosne i Hercegovine i na državnom nivou. Sada smo prisutni u Unsko-sanskom kantonu, Zeničko-dobojskom kantonu, Tuzlanskom kantonu i Bosansko-podrinjskom kantonu. Pratio nas je glas da smo stranka od Kozije ćuprije do Marijinog dvora. Ovi izbori su pokazali da nije tako. Imamo velike planove za jačanje u drugim kantonima i u Republici Srpskoj”, rekao je za N1.

Ponovio je ranije poznat stav Naše stranke da ne žele formirati matematičke koalicije i da neće pristati da osnovni uslov budu “fotelje i individualne želje”.

“Naša koalicija u Kantonu Sarajevo će biti programska i razgovori su programski. Normalno je da razgovaramo prvo s političkim strankama koje su nam ideološki bliske, a to su Socijaldemokratska partija i Demokratska fronta. Ovo nije dokazivanje ko je jači i veći. Samo smo osjetili odgovornost da iniciramo razgovore. Danas ćemo razgovarati o osnovnim principima, zatim o mjerama koje treba poduzeti, a tek na kraju o podijeli odgovornosti prema resorima”, ukazao je Marjanović.

Potvrdio je stav Naše stranke da ne žele koalirati sa Strankom demokratske akcije. Podcrtao je da će ova politička stranka insistirati, između ostalog, na provođenju kurikularne reforme u obrazovanju, razdvajanju političke od ekspertske funkcije tj. imenovanju sposobnih, a ne stranački podobnih kadrova.

“Zato mi želimo da na ministarskim pozicijama budu i ljudi koji možda nisu iz Naše stranke”, zaključio je za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.