Novalić: Nećemo dozvoliti da se "Aluminij" ugasi

Vijesti 19. okt 201812:21 > 12:25
N1

Fadil Novalić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, je po okončanju sjednice entitetske vlade poručio da se neće dozvoliti da se mostarski "Aluminij" ugasi. Jedan od zaključaka Vlade Federacije Bosne i Hercegovine je da se izvrši revizija poslovanja ove kompanije.

“Aluminij’ ima dvije nesreće. Jedna je to da je cijena aluminija na svjetskom tržištu pala, a druga je da je porasla cijena električne energije. Moramo vidjeti kakvo je tačno stanje u kompaniji. Mi smo jedan od vlasnika kompanije, tako da sve što radimo u ‘Aluminiju’, moramo raditi sinhornizovano sa suvlasnicima. Mora se uključiti i Vlada Hrvatske i postoji obaveza da to učine”, rekao je i dodao:

“Vlada Federacije Bosne i Hercegovine neće dozvoliti da se tvornica zatvori. To znači da će se garantirati topli režim, što znači da neće biti smrzavanja ćelija u tvornici”.

 Nermin Džindić, ministar energetike, rudarstva i industrije je ukazao da je jedan od šest zaključaka taj da se angažuje kompanije koja će izvršiti finansijsku reviziju u “Aluminiju”. Ukazao je da će to rukovodstvo mostarke tvornice morati uraditi u roku od 30 dana. Džindić je kao zaključak naveo i reprogram dugovanja za električnu energiju.

Jelka Milićević, ministrica finansija, je podrctala kako se Vlada Federacije Bosne i Hercegovine bori za svako radno mjesto i da Vlada nije “neosjetljiva” prema radnicima “Aluminija”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.