Migranti u Salakovcu imaju dovoljno zaliha do nove godine

N1

Za razliku od Bihaća u kojem migranti borave u izrazito lošim uslovima, i gdje se broj incidenata iz dana u dan povećava, situacija u izbjegličkom centru Salakovac u blizini Mostara, znatno je povoljnija.

Punih pet mjeseci ovaj kamp utočište je migranata iz Iraka, Irana, Pakistana i Afganistana. Njihov broj stalno varira, s obzirom na to da neki odlaze iz centra , a drugi dolaze. Kapaciteti centra su popunjeni, a odlasci migranata su smanjeni. Trenutno ovdje živi njih 217, mnogi će tu provesti zimu.

“Planiram s porodicom ići u Njemačku, međutim zasad ostajemo ovdje, lijepo nam je , ništa nam ne fali, smještaj, hrana, sve je dobro, samo nam odjeća nedostaje”, kaže Rahim, migrant iz Irana.

Prema riječima Alena Kajtaza, sekretara Crvenog križa, uskoro bi mogla nedostajati i hrana, s obzirom na to da su zalihe pri kraju. Hrane i higijenskih potrepština , kako tvrdi imaju do kraja mjeseca, a neizvjesno je šta će biti nakon 1. novembra. S obzirom na to da su na izmaku vlastitih kapaciteta, razmišljaju o povlačenju kada je u pitanju pružanje pomoći migrantima.

“Crveni križ Grada Mostara ne može beskonačno crpiti vlastite resurse, ne može uništavati sve one programe i projekte koje mi već dugo radimo, ne može dovesti u pitanje rad kuhinje koja svakodnevno priprema 350 obroka i sve one aktivnosti koje radi Crveni križ. Ta opcija je uvijek otvorena, ali ja se nadam da će se od 1. novembra naći modalitet za sigurnim finansiranjem”, kaže Kajtaz.

Voditelj kampa Salakovac Edin Denjo kaže migrantima je obezbjeđeno apsolutno sve. Mjesta strahu i panici nema. Zaliha hrane kako im je rečeno ima do nove godine.

“Centar radi u punom kapacitetu, dosta organizacija ima koje rade od prvog dana, svi su uključeno od Crvenog krsta, World visona, Save the Children, Inicijative žena BiH, UNICEF-a, UNHCR-a, uglavnom svak ima svoj dio zadaće koji uspješno izvršavamo i ljudi sasvim zadovoljni s uslovima u kampu”, ističe Denjo.

U kampu se nalaze i tri bebe, a ljekarskim pregledom ostale djece utvrđeno je da mnoga od njih nisu bila vakcinisana. Doktor u kamp dolazi dva puta sedmično, a članovi IOM-a po potrebi odvoze migrante do mostarske bolnice.

Problem zdravstvene zaštite, koji je bio aktuelan neko vrijeme, regulisan je potpisanim ugovorima. Primarna zdravstvena zaštita obezbijeđena je ugovorom koji je s lokalnom bolnicom potpisalo Ministarstvo sigurnosti. Sekundarnu je obezbijedio UNHCR preko jedne nevladine organizacije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.