Otvoren News Room Univerziteta u Tuzli, studenti odušeljeni

Vijesti 20. okt 201816:38 > 16:43
N1

Prvom simulacijom Vijesti i reporterskih javljanja u televizijski program zvanično je otvoren News Room Odsjeka za žurnalistiku Univerziteta u Tuzli.

“Poslije šest mjeseci implementacije projektnih aktivnosti, studenti i profesori konačno su ušli u renoviranu učionicu za teorijsko-praktičnu nastavu. Ideju transformacije nekada klasične univerzitetske učionice u prostor ugodan za rad, finansijski je podržala Fondacija tuzlanske zajednice, dok je savjetodavnu i tehničku podršku pružio Filozofski fakultet”, navodi se u saopštenju.

Cijelih 1.000 KM, šest mjeseci i mnogo uloženog volonterskog truda bilo je dovoljno da se studentima – budućim novinarima stvori prostor za simuliranje, ne samo vijesti i informativnih televizijskih formata, nego i brojnih drugih aktivnosti.

Prema riječima mentorice projektnog tima Amele Delić, cilj je bio motivisati studente da se još posvećenije usmjere ka izučavanju medija, a profesorima dati šlagvort za još kvalitetniji i uspješniji rad sa ovim mladim ljudima.

„Značaj ove učionice i vrijednost uloženog truda i novca bit će vidljiva kada trenutne, ali i nove generacije budu završavale svoje fakultetsko obrazovanje. Zahvaljujući našem, po riječima studenata i struke, ionako kvalitetnom studijskom programu, praktičnom primjenom naučenog gradiva, studenti će biti spremniji brže se uhvatiti u koštac sa poslovnim izazovima“ – kazala je na otvorenju Amela Delić, viša asistentica na Odsjeku za žurnalistiku Tuzla.

Vodeći se činjenicom da Bosni i Hercegovini nedostaju kvalitetniji studijski programi komunikologije i masovnih medija, Odsjek za žurnalistiku Univerziteta u Tuzli bosanskohercegovačkom društvu, a prije svega mladima zainteresovanim za izučavanje medija, od jučer je na raspolaganje stavio prostor za kvalitetno i posvećeno bavljenje upravo ovom oblašću.

“Gledate studentske Vijesti. Dobar dan!”

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Iz ljubavi prema profesiji, iz zahvalnosti prema profesorima ideja oko stvaranja jednog ovakvog studija dobila je život – zajedničkog su stava i dvojica donedavnih studenata Odsjeka za žurnalistiku, a danas studenata drugog ciklusa studija Azur Delić i Tahir Žustra. Upravo oni, detektujući šta im je nedostajalo tokom studiranja, odlučili su svojim mlađim kolegama pokloniti News Room.

„Prve Vijesti već su simulirane i to jako uspješno! Upravo zbog toga, već sada znamo da je vrijedilo upustiti se u jedan ovakav projekat. Vjerovali smo u ideju da studentima novinarstva možemo stvoriti kvalitetnije uslove za učenje, a profesorima olakšati njihov ionako kvalitetan rad. Na kraju smo uspjeli. Uspjeli smo jer poslije mnogih zatvorenih vrata, nismo odustali nego smo naišli na FTZ čija su vrata i nama, ali i Univerzitetu, sada još šire otvorena“ – napomenuli su i Tahir Žustra i Azur Delić, članovi projektnog tima.

“Ova učionica je odlična uvertira u finaliziranje nešto većeg projekta kojim je Odsjek za žurnalistiku nabavio 5.000 KM vrijednu opremu, a kojom su obezbijeđeni svi tehnički preduslovi da studenti u Tuzli realizuju različite tipove medijskih sadržaja“ – naglasio je doc.dr. Mirza Mehmedović, voditelj Odsjeka za žurnalistiku UNTZ.

News Room Univerzitet u Tuzli svrstao je u red regionalnih univerziteta koji svojim studentima nude prostor za teorijsko, ali i praktično usvajanje i primjenjivanje znanja. Inače, ovo je prvi komunikološki smjer na jednom bosanskohercegovačkom javnom univerzitetu sa ovakvim tehničkim, infrastrukturnim ali i kadrovskim kapacitetima koji studentima daje priliku za usavršavanje i prije zvaničnog početka karijere.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook i UŽIVO na ovom linku.