Osmanović: Ne želimo mrlju na onome što smo postigli

Vijesti 22. okt 201809:31 > 09:36
N1

Adil Osmanović, ministar civilnih poslova BiH u tekućem mandatu i nosilac liste SDA iz Republike Srpske za Parlament BiH naredne četiri godine biće dio saziva Parlamentarne skupštine BiH. Gostujući u programu N1 Osmanović je kazao da Bosna i Hercegovina nije spremna da prihvati ovoliki broj migranata.

Adil Osmanović je istakao da je zadovoljan poslom koji je napravio kao ministar civilnih poslova.

“Zadovoljan sam onim što smo uradili u periodu 2015. – 2018. godina. Sada smo u fazi analize šta smo uradili u 2018. godini, priprema se budžet za 2019 godinu kao i program rada ministarstva za 2019.”, kazao je on i dodao:

“U martu 2018. godine putem tendera smo uspjeli da dobijemo dobavljača za izradu pasoša Milbauera. Pred kraj novog saziva Vijeća ministara bi trebao isteći taj tender. Mi imamo dobar pasoš i njemačka firma Milbauer to kvalitetno radi.”

Kada su u pitanju pravci njegovog političkog djelovanja Osmanović naglašava da će akcent staviti na rješavanje problema u BiH, posebno problema sa kojim se susreću povratnici.

“Nastojaću da što više akcenta stavljam na rješavanje problema u Bosni i Hercegovini, ne samo u RS već i u FBiH. Treba pokrenuti donošenje zakona sa kojima se rješavaju problemi sa kojim se susreću povratnici. Nedopustivo je da djeca povratnici ne mogu izučavati bosnaski jezik. U institucijama BiH je službeni jezik i bosanski jezik a djeca to ne mogu da izučavaju u entitetu Republika Srpska i u nekim kantonima. Najveći problem je onaj koji pogađa mlađe povratnike, problem zapošljavanja. Treba dati prioritet Bošnjacima i Hrvatima u Republici Srpskoj a Srbima u Federeciji BiH”, naglasio je Osmanović.

Osmanović je kazao da je vrlo mali broj Bošnjaka zaposlenih u institucijama Republike Srpske, u policiji, pravosuđu, općinama i te stvari se moraju popravljati.

Modernizacija sistema glasanja, nadzora je nešto što Bosni i Hercegovini treba. Osmanović naglašava da je njemu kao i SDA stalo da ima što manje propusta u izbornom procesu.

“Meni i SDA je stalo da ima što manje propusta u izbornom procesu. Podržali smo sve inicijative koje su dolazile, modernizacija, video nadzor. Zalagaću se i dalje kao i SDA da se što bolje uradi i tehički da bi imali što manje prigovora poslije izbora. To nam ne treba”, kazao je ministar civilnih poslova BiH za N1.

Ne želimo da imamo bilo kakvu mrlju onoga što smo postigli potcrtao je Osmanović.

“Ovi izbori nisu po meni nešto posebno drugačiji od prethodnih izbora. Više je bilo galame onih koji su izgubili. Bilo je određenih propusta, nama kao pobjednicima ovih izbora je stalo da se svi prigovori upućeni prema CIK-u riješe. Ne želimo da imamo bilo kakvu mrlju onoga što smo postigli. Nije bio visok stepen nepravilnosti da bi se mogli dovesti u pitanje rezultati izbora. Bilo je propusta ali oni ne mogu u konačnici uticati na rezultat izbora”, kategoričan je Osmanović.

Osmanović je istakao da Vijeće ministara mora raditi do izbora novog saziva Vijeća ministara a da se posljednja sjednica nije održala jer je Vjekoslav Bevanda bio bolestan a ministrica odbrane i ministar pravde zbog ranije preuzetih osoba nisu nisu mogli prisustvovati sjednici.

“Vijeće ministara mora raditi do izbora novog saziva Vijeća ministara. BiH kao i svaka demokratska zemlja ne može niti jednog dana ostati bez vlade ili Vijeća ministara. Mi radimo sve do izbora novog Vijeća ministara. Vjekoslav Bevanda je bio bolestan a ministrica odbrane i ministar pravde zbog ranije preuzetih osoba nisu nisu mogli prisustvovati sjednici. To smo mi uvažili i očekujem da se nova sjednica sazove u ovoj ili u sljedećoj sedmici. Imamo značajan broj tačaka o kojim bi morali raspravljati”, kazao je Osmanović.

Poduzeti su koraci u boljem čuvanju granice BiH prema Srbiji.Repubilka Srpska ne želi da prihvati dio odgovornosti kda su u pitanju migranti, niti finansijski da pomogne istakao je Osmanović.

“Vijeće ministara na svakoj sjednici od kako je nastao problem sa migrantima ima tačku gdje nas ministar sigurnosti informiše o trenutnoj situaciji kada su u pitanju migranti. Poduzeli smo korake u boljem čuvanju granice BiH prema Srbiji. Problem je bio da je Srbija bila ukinula vize Iranu pa su migranti u Srbiju dolazili avionom tako da su regularno prevoznim sredstvima dolazili u Bosnu i Hercegovinu. Repubilka Srpska ne želi da prihvati dio odgovornosti kada su u pitanju migranti, niti finansijski da pomogne. To je palo na pleća FBiH i USK i drugih kantona. Niko iz Vlade FBiH, Vijeća ministara i kantona ne želi da se stavlja žica prema Srbiji. Bosna i Hercegovina nije spremna da prihvati ovoliki broj migranata. Kao što su se Austija i Njemačka nalazili u problemu sada smo i mi”, zaključio je Osmanović u izjavi za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVOna ovom linku.