Save the Children i FUCZ : Upozoriti migrante na mine

Vijesti 22. okt 201811:52 > 11:58
N1

Organizacija Save the Children i Federalna uprava civilne zaštite (FUCZ) pripremili su informativni letak „Pazi mine!!! Watch out, mines!!!“, koji sadrži osnovne informacije i uputstva o tome šta treba uraditi u slučaju da se neko nađe u minskom polju ili primjeti minu ili eksplozivno sredstvo - kako da se ponaša i potraži pomoć.

Koordinator projekata u oblasti smanjenja rizika od katastrofa Dragan Ličanin je kazao Feni da Save the Children u Sarajevu ima dugogodišnju saradnju s FUCZ na raznim projektima, uključujući i projekte koji se bave smanjenjem rizika od katastrofa.

“Nakon što je počela migrantska kriza u BiH, kroz aktivnosti koje provodimo kao odgovor na migrantsku krizu, došli smo na ideju da uradimo jedan letak koji bi sadržavao osnovne informacije u slučaju da se osoba nađe u minskom polju, kako da se ponaša, kako da potraži pomoć”, navodi Ličanin.

Dodaje da su letak zajednički napravili, dizajnirali na četiri jezika – bosanskom, engleskom, arapskom i perzijskom jeziku, kako bi na što jednostavniji i lakši način prenijeli tu informaciju migrantma.

Ličanin napominje da veliki broj migranata trenutno obitava na području gradova Bihać i Cazin koji su i graničnie gradovi, odnosno granična mjesta prema Hrvatskoj i često se nalaze blizu minskih polja.

“Kroz razgovore i neka naša saznanja postoje indicije da migranti u nastojanju da dođu do Hrvatske, odnosno Evrope, ne prazaju čak i da idu kroz minska polja. Tako da smo uspješno završili i distribuirali taj letak trenutno u tiražu od 6.000 komada, najviše na području Bihaća, odnosno Cazina, gdje provodimo projekt koji ima za cilj pomoć i podršku, odnosno rješavanje nekih problema migranata u tim mjestima”,  kazao je Ličanin.

Dodao je da trenutno, na svu sreću, nemaju saznanja da je došlo do nekog incidenta, odnosno da je neko od migranata stradao u minskom polju.

“Pokušali smo na ovaj način da to preveniramo, ovim letkom koji će se dijeliti u tim mjestima, da bismo smanjili rizik i uradili prevenciju dok nije došlo do povređivanja i nekih većih stradanja”,  naveo je Ličanin.

Glasnogovornica Federalne uprave civilne zaštite Majda Kovač ističe da je važno govoriti o ovome problemu, podsjećajući da je BiH zagađena minama i neeksplodiranim ubojnim sredstvima.

“Već smo imali situacija, odnosno određenih informacija od građana i nekih organizacija, da su se pojedinci, pa i čitave grupe migranata, kretali u blizini minskih polja, pa čak u nekoliko slučajeva smo imali informacije koje nisu zvanične, ali postoje, da su migranti ulazili u minska polja”, kazala je Kovač.

Po njenim riječima, letak tretira taj problem i daje informacije o tome šta treba uraditi ukoliko se neko nađe u minskom polju, kao i ako se posumnja da je neko ušao u minsko polje, kako da se ponaša i pozove pomoć.

Navedeni su i brojevi telefona na koje se može pozvati pomoć u slučaju pronalaska mine, eksplozivnog sredstva ili ulaska u minsko polje. Letak sadrži i slike nekih minsko-eksplozivnih sredstava koja se najčešće mogu naći.

Kovač napominje da FUCZ i Save the Children imaju dugogodišnju saradnju i na drugim projektima.

“Rađen je i promotivni video-spot kako se ponašati ako se nađete u minskom polju, za uzrast djece do 15 godina. Kada je taj spot rađen imali smo priliku vidjeti da su djeca jako malo upoznata s tim kako treba da se ponašaju u slučaju ulaska njih ili nekoga drugog u minsko polje ili ako se nađu u blizini neeksplodiranog ubojnog sredstva”,  kazala je Kovač.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.