Hrvatska pojačava nadzor granice s BiH i CG

Vijesti 22. okt 201812:30 > 12:33
PIXSELL/Vjeran Zganec-Rogulja

U Hrvatskoj je danas potpisan ugovor o uspostavi stacionarnog sustava za nadzor državne granice s Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom vrijedan više od 28 milijuna kuna (3,8 milijuna eura), koji je jedan od preduvjeta za ulazak Hrvatske u schengensku zonu.

Zajednica ponuditelja koju čine poduzeća „Securitas Hrvatska“ i „Ericsson Nikola Tesla“ s podizvođačem, tvrtkom „KING ICT“, potpisali su ugovor o provedbi projekta uspostave „Stacionarnog sustava za nadzor državne granice s Bosnom i Hercegovinom i Crnom Gorom“.

Radi se o sredstvima koja su sufinancirana iz Fonda za unutarnju sigurnost – komponenta granice (ISF Borders).

“Provedba ovog projekta predstavlja nastavak uspostave stacionarnih sustava za nadzor vanjske kopnene granice, čije dosadašnje korištenje višestruko povećava sposobnost učinkovitog nadzora granice“, priopćeno je Ministarstva unutarnjih poslova Hrvatske (MUP RH).

Završetkom ovog projekta, koji je ujedno i nastavak ispunjavanja potrebnih uvjeta za pristupanje Hrvatske schengenskom prostoru, bit će povećana učinkovitost, usmjerenost te brzina reakcije i postupanja policijskih službenika u slučaju uočavanja nezakonitog prelaska državne granice, odnosno učinkovitost nadzora vanjske kopnene granice, navodi MUP RH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.