"Migranti otišli od problema, nisu željeli doći u probleme"

Vijesti 22. okt 201812:51 > 12:58
N1

Nedžad Korajlić, dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije u Sarajevu, za N1 je analizirao usložnjavanje pitanja migranata i izbjeglica u Bosni i Hercegovini. Podcrtao je da oni ne žele ostati ovdje jer su "otišli od problema i nisu željeli doći u probleme".

Ocijenio je kao žalosnim činjenicu da građani Bihaća protestima moraju zahtjevati da vlast zbrine migrante i izbjeglice. Podsjetio je da svi nivoi vlasti u državi moraju raditi na adekvatnom zbrinjavanju migranata i izbjeglica.

Korajlić je u razgovoru za N1 ukazao i na sljedeće:

“Naš fakultet je imao nekoliko okruglih stolova na ovu temu. Upozoravali smo na migrantski val. Tražili smo da se napravi prihvatni centar. Bosna i Hercegovina je to tek učinila kada je došlo nekoliko hiljada ljudi. U narednom periodu se očekuje još migranata”.

Prema njegoim riječima, Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo ulaže velike napore u preveniranju krivičnih djela od strane migranata i izbjeglica, ali da njihov status u Bosni i Hercegovini ne može rješavati policija.

Ipak, ukazao je da su migranti i izbjeglice na prvom mjestu.

“Bilo je vremena da rješi ovo pitanje, a ne da jedni drugima prebacuju lopticu. Svi su razmišljali na način da će migranti sigurni otići”, kazao je za N1 i objasnio da je policija ponekad primorana da upotrebljava silu prema migrantima i izbjeglicama.

Smatra da su se građani više solidarisali s ovom populacijom, nego same institucije, te je dodao:

“Njima je Bosna i Hercegovina polazna tačka iz koje žele otići. Njima Bosna i Hercegovina nije krajnja destinacija. Oni su otišli od problema, nisu željeli doći u probleme”.

Korajlić je za N1 istakao da su mnogi objekti neiskorišteni za smještaj migranata i izbjeglica i da međunarodna zajednica nije dovoljno pomogla vlastima u Krajini po ovom pitanju.

Upozorio je na sljedeći problem:

“Susjedne zemlje ne žele registrovati sve migrante kako oni ne bi bili njihov problem, već problem države u koju žele otići. Dakle, ja i moje kolege smo to nazvali jedan ping pong – jedna država premješta drugoj državi migrante. Ovaj problem će se nesumnjivo usložnjavati sa dolaskom zime i njih će biti još više. Problem će biti transportovati migrante iz Usnko-sanskog kantona u Sarajevo. Oni da su htjeli ostati u Sarajevu, ostali bi”.

Komentarišući krijumčarenje migranata i izbjeglica, kazao je da se to dešava na istim rutama kojima se krijumčare robe i da se mora pomoći prije svega Graničnoj policiji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVOna ovom linku.